Unieke fietsencollectie van Robin Williams herbergt ook een Eddy Merckx

Wie een unieke fiets op de kop wil tikken die ooit van een wereldberoemde fietser was, heeft nog slechts een aantal uren de tijd. Want morgenochtend stopt de onlineveiling van de 87 fietsen van acteur Robin Williams, die twee jaar geleden overleed. De opbrengst van de veiling gaat naar het goede doel.

Wijlen Williams was bij het grote publiek bekend als de onorthodoxe leerkracht uit “Dead poets society”, de knotsgekke “Mrs. Doubtfire” en de schreeuwende dj in “Goodmorning Vietnam”. Wat minder geweten is, is dat Williams in zijn vrije tijd een ongelooflijke fietsfreak was: hij probeerde zoveel mogelijk te fietsen -ook op filmsets- en probeerde er ook zoveel mogelijk te verzamelen. Zo kleurrijk als de rollen waren die hij in films speelde, zo verscheiden was ook de collectie tweewielers die hij verzamelde.

Nadat de zieke Williams in 2014 uit het leven was gestapt, was er in de familie eerst wat geruzie over wat er met zijn collectie zou gebeuren. Uiteindelijk besloten de erfgenamen om alle fietsen te veilen voor het goede doel. De opbrengst van de veiling gaat naar organisaties die Williams al bij leven een warm hart toedroeg: Challenged Athletes Foundation (een stichting die gehandicapte sporters steunt) en de Christopher & Dana Reeve Foundation (de stichting van de overleden Superman-acteur, die onderzoek naar verlamming sponsort).

Ludieke voorwaarde

Net als filmliefhebbers herinneren Williams' erfgenamen de betreurde acteur als een kleurrijk figuur. In het geval van de familie Williams is dat heel letterlijk te nemen, want Williams hees zich voor het fietsen in flashy koerspakjes en dat zorgde kennelijk voor jeugdtrauma’s, die de familie post mortem met de mantel der liefde bedekt, in een bericht naar aanleiding van de veiling:

“Een nauw aansluitend koerspakje mag dan wel een van de meest beschamende outfits zijn waarin je je vader kan zien. Maar de wielersport en de mensen die pa door zijn liefde voor de fiets heeft geholpen, zullen altijd een speciaal plekje in het hart van onze familie hebben.”

Van die licht traumatische ervaring hebben ze meteen een verkoopsvoorwaarde gemaakt, want aan de potentiële kopers van een fiets vraagt de familie “hoewel niet verplicht, de meest schreeuwerige, en nauw aansluitende fietskledij te dragen” als ze op één van Williams’ fietsen rijden. “Hou de traditie levend.”

Topstukken

Williams was een echte kenner, zo blijkt uit de catalogus die op veilingsite paddle8.com staat. Het overgrote deel van de collectie bestaat uit zeldzame koersfietsen, zoals een replica van de fiets waarmee Williams’ vriend Lance Armstrong destijds zijn zevende Ronde van Frankrijk won. Daarnaast is er ook plaats voor allerlei exotische fietsjes.

Het absolute topstuk is een prachtige Colnago Master Pista: een pistefiets van het befaamde Italiaanse merk waarvan er slechts 38 gemaakt werden in opdracht van een fietsenwinkel in Toronto. Op de witte fiets, die door de kunstenaars van het collectief Futura 2000 van een kleurrijk bolletjesmotief werd voorzien, is op het moment van schrijven ruim 33.000 euro geboden. En dat zal naar verwachting nog oplopen, want in het verleden stond er al eentje op eBay te koop voor meer dan 100.000 euro.

Zeldzame Merckx

Tussen de 87 fietsen zit ten slotte ook een Belgisch tuig: een Eddy Merckx AXM, een fiets waarvan er slechts 100 gemaakt werden toen de fietsenfabriek van de wielerlegende 25 jaar bestond, in 2005. Op die fiets is al flink geboden: maar liefst 23 keer. Wie deze fiets wil kopen, zal er al zeker zo’n 6.500 euro voor veil moeten hebben.

Williams leerde Merckx kennen door hun gemeenschappelijke vriend: Lance Armstrong. Ze ontmoetten elkaar voor het eerst tijdens de Tour de France, in de gloriedagen van Armstrong. Nadien hebben de twee nog een aantal keer samen gefietst, toen Merckx in Californië was.

Als wielerkenner was Williams zich heel goed bewust van het statuut van Merckx. "Hij is één van de beste renners, zo niet de allerbeste aller tijden. Dat weet jij ook, Lance", zei Williams ooit in een interview met de VRT.  "Ik geniet van rijden met zijn fietsen", zei Williams toen over Merckx-fietsen. En hij omschreef het als 'lapdancing met Angelina Jolie".