Van Biesen opnieuw op het matje geroepen voor racisme-incident

Open VLD-Kamerlid Luk Van Biesen moet voor de statutaire commissie van zijn partij verschijnen. Dat is beslist op het partijbestuur vanmorgen. Van Biesen wordt ter verantwoording geroepen voor een weekendinterview in De Morgen, waarin hij opnieuw zijn racistische uitspraken tegenover Meryame Kitir (SP.A) ontkent.

De Morgen peilde afgelopen weekend bij Van Biesen opnieuw naar de ware toedracht van het racisme-incident ruim een maand geleden. De Open VLD'er zou toen tijdens een debat in de Kamer naar Meryame Kitir (SP.a) gesneerd hebben dat ze beter zou terugkeren naar Marokko.

Na publieke excuses van Van Biesen en een gezamenlijke persconferentie leek het incident uitgeklaard. Maar afgelopen weekend verklaarde Van Biesen opnieuw dat hij nooit racistisch uit de hoek is gekomen. Hij noemt de situatie "een misverstand" en hekelt Kristof Calvo (Groen), die het incident naar buiten bracht.

Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten was een maand geleden al niet opgezet met de uitspraken van Van Biesen. Zelf zegt hij daarover dat hij zijn voorzitter nog nooit zo kwaad heeft gezien. Nu wordt hij dus opnieuw ter verantwoording geroepen door zijn voorzitter, zij het intern. "Een parlementslid is het uithangbord van onze ideologie en dient dus ook onze waarden en principes uit te dragen", verklaarde Rutten na het partijbestuur.

Concreet moet Van Biesen voor de statutaire commissie van Open VLD verschijnen. Wanneer dat precies zal gebeuren, is niet duidelijk. Als de commissie van oordeel is dat Van Biesen over de schreef is gegaan, kan ze hem een sanctie opleggen. Die kan gaan van een verwittiging of een blaam tot een schorsing of zelfs uitsluiting uit de partij.