Voorzitter Waals Parlement: "Onmogelijk om CETA-deadline te respecteren"

Het wordt onmogelijk om de deadline te respecteren die Europa heeft opgelegd om het CETA-akkoord goed te keuren. Dat zegt de voorzitter van het Waals Parlement André Antoine (CDH). "Er zijn veel toegevingen gedaan, maar het is niet voldoende." En ook bij de PS blijven ze voorlopig bij hun standpunt.

De discussie rond het geplande vrijhandelsakkoord tussen Canada en de EU sleept ondertussen al een tijdje aan. 27 van de 28 lidstaten zijn akkoord en zouden donderdag op de Canadees-Europese top de tekst ook graag ondertekenen. Enkel ons land ligt dwars en dat heeft alles te maken met het verzet van Wallonië. Zij zijn het niet eens met alle punten van het akkoord en weigeren voorlopig de handtekening te zetten.

Voor Europa en Canada is het welletjes geweest. Zij willen vanavond van onze premier Charles Michel (MR) weten of België zich al dan niet achter het akkoord schaart. Als er geen garanties komen, dan wordt de top van donderdag afgelast. 

Daarmee wordt de druk op Wallonië opgevoerd, want als onze premier vanavond "ja" wil zeggen, moet het zuidelijke deel van het land eerst akkoord gaan. "Het is onmogelijk om de deadline van Europa te respecteren", zegt André Antoine, de voorzitter van het Waals Parlement, op BelRTL. "Er is vooruitgang geboekt, maar onvoldoende."

De man herhaalde op de radiozender ook nog eens de Waalse bezwaren. Zo vinden ze dat niet alle afspraken in de teksten bindend genoeg zijn en wordt volgens hen de Waalse landbouw bedreigd door het akkoord. Daarnaast liggen ook de speciale rechtbanken die zich over handelsgeschillen zouden moeten buigen - de zogenoemde arbitrage - nog steeds moeilijk.

Vanmiddag roept premier Michel alvast de verschillende regeringen van ons land samen. Hij wil daar het standpunt van Waals minister-president Paul Magnette (PS) horen.

PS blijft bij standpunten

Bij de PS zijn dezelfde geluiden te horen. "Twee jaar lang zijn aan het Europees Parlement vragen gesteld, zonder antwoord", zegt Europees Parlementslid Marie Arena voor de start van het parijbureau. "De deadline komt wat ongelegen." "Een ultimatum is geen manier van onderhandelen", benadrukt ook Waals minister van Energie Paul Furlan.

In de kringen van minister-president Magnette was gisteren ook al te horen dat hij "ontgoocheld" is over de nieuwe voorstellen van de Europese Commissie. "Men heeft ons een teleurstellend document overhandigd en tegelijk een ultimatum gesteld. Dat is erg vreemd", citeerde persagentschap AFP de entourage van de minister-president.