Werken uit M HKA te zien bij opening nieuw Atheens museum

Eind deze maand opent in Athene het EMST, een nieuw museum voor hedendaagse kunst. De renovatie van de voormalige brouwerij, vlakbij de Akropolis, duurde meer dan 15 jaar. Voor de eerste tentoonstelling is gekozen voor een samenwerking met het Antwerpse museum M HKA. Volgens het M HKA gaat het om "een theoretische en visuele dialoog tussen de werken uit de collectie van beide musea".

"Urgent Conversations: Athens-Antwerp" zal meer dan 70 werken van de twee musea tonen, verdeeld over thematische clusters. Elke cluster zal werk van een Belgische, een Griekse en een internationale kunstenaar bevatten. Een deel van de tentoonstelling zal in de lente van 1917 ook in Antwerpen te zien zijn, na de verbouwingen op de benedenverdieping die momenteel aan de gang zijn.

"De uitnodiging van het EMST is zowel een plezier als een eer", zegt M HKA-directeur Bart De Baere, die er ook op wijst dat Athene de plaats is waar de notie "museum" een oorsprong vond. "We zijn bijzonder blij met het dialogische opzet van deze tentoonstelling: het is een sterk statement over publieke kunstcollecties. Een collectie mag niet monolithisch zijn, maar open naar de wereld. Laten we elkaar als musea versterken en beter maken, als deel van de publieke ruimte."