"Neem een zakje mee en breng het afval naar een vuilnisbak"

Blikjes, koekverpakkingen en plastic zakjes. Dat is te zien op de foto die sportjournalist Ruben Van Gucht vanmorgen postte. "Vangst van een ochtendwandeling" luidde het bijschrift. In "Hautekiet" (Radio 1) richt hij zich naar alle liefhebbers van de natuur: "Neem een zakje mee en breng het afval naar een vuilnisbak".

"Ik wil niet veel woorden vuilmaken aan de vervuilers, alleen dit: ik vind het triest, respectloos, lamlendig en dom. Ik richt mij vandaag tot de mensen die dezelfde gevoelens delen. Dus aan alle lopers, fietsers, wandelaars en liefhebbers van de natuur, laat ons het heft in eigen handen nemen. Neem een zakje mee en breng het afval naar een vuilnisbak." Dat was de boodschap die Van Gucht deze morgen in "Hautekiet" bracht.

"Ik woon op de boerenbuiten. Ik loop en wandel graag, maar de bermen liggen vol met blikjes en ander vuil. In Kobbegem bijvoorbeeld, kan je schitterend wandelen, er zijn prachtige uitzichten over Brussel, maar het ligt daar vol vuil. Ik raap dat in de mate van het mogelijke op, maar dat vuil steekt wel tegen. Vandaar de tweet. En uit de reactie op te maken, delen blijkbaar veel mensen dezelfde mening", verklaart Van Gucht aan deredactie.be.

"Natuurlijk kan je niet verwachten dat de politie elke seconde in elke straat patrouilleert, maar misschien kan de gemeente af en toe een zwerfvuildag organiseren. Dat versterkt het samenhorigheidsgevoel en de gemeente is proper. Ook denk ik dat er meer vuilnisbakken moeten aangeboden worden, dat mensen hun afval tenminste kunnen weggooien."

Van Gucht benadrukt dat hij met zijn tweet absoluut geen politieke bedoelingen heeft: "Pas op, ik heb geen partijkaart bij Groen, ik ben gewoon een liefhebber van een propere natuur."