"Syrische kinderen in Turkije maken kledij voor Britse winkels"

Syrische kindvluchtelingen hebben kledij gemaakt voor Britse consumenten. Dat heeft een undercoveronderzoek van de Britse openbare omroep BBC aan het licht gebracht. Het programma Panorama onderzocht fabrieken in Turkije en trof er kinderen aan die werkten aan kledij voor Marks & Spencer en de online retailer Asos. In Turkije leven bijna 3 miljoen Syrische vluchtelingen.

De Britse omroep stelde ook vast dat volwassen vluchtelingen illegaal werkten aan jeans voor Zara en Mango. Alle merken zeggen echter dat ze hun aanleveringskanalen nauwgezet opvolgen en geen uitbuiting van vluchtelingen of kinderen aanvaarden.

Marks & Spencer zegt dat eigen onderzoek aantoont dat geen enkele Syrische kindvluchteling in de Turkse aanleveringsketen werkt, aldus de BBC. Weliswaar trof Panorama zeven Syriërs aan die in een van de fabrieken van de retailer werkten, vaak aan een loon van minder dan een pond per uur. De jongste is 15 jaar oud en werkte meer dan 12 uur per dag. Een woordvoerder van Marks & Spencer noemde de vaststellingen van het programma "heel ernstig" en "onaanvaardbaar".

Asos geeft toe dat kledij zonder medeweten van de onderneming werd geproduceerd in een fabriek die vluchtelingen tewerkstelde, onder wie ook kinderen.

Critici stellen dat de retailers niet genoeg doen om het misbruik te doen stoppen. Danielle McMullan van het Business & Human Rights Resource Centre stelt dat zij de verantwoordelijkheid hebben op te volgen en te weten waar en in welke omstandigheden hun kledij wordt gemaakt.

Eerder dit jaar heeft de Europese Unie met Turkije een vluchtelingendeal gesloten. Daarbij worden vluchtelingen die via Turkije illegaal de EU zijn binnengekomen teruggestuurd, tenzij ze asiel aanvragen. Het akkoord kwam tot stand in een poging om de toestroom van vluchtelingen in Griekenland een halt toe te roepen. Volgens nogal wat Europese politici is Turkije een veilig land voor vluchtelingen.

Meest gelezen