"Treinramp in Wetteren te wijten aan fout machinist"

De treinramp in Wetteren van meer dan drie jaar geleden is volledig te wijten aan de machinist van de goederentrein die toen verongelukte. Dat bevestigt de afdeling Dendermonde van het Oost-Vlaamse parket. Nog volgens het parket kan er niemand anders "technische of veiligheidstekortkomingen ten laste worden gelegd". De treinbestuurder zelf is in 2015 overleden.

De goederentrein ontspoorde omdat de machinist te snel reed. Drie wagons raakten doorboord waardoor de giftige stof acrylnitril vrijkwam. De dag erna overleed een 64-jarige man nadat hij giftige dampen uit de riolering had ingeademd. Uiteindelijk werden bijna 2.000 mensen geëvacueerd en werden duizenden bloedstalen genomen van de getroffen inwoners van Wetteren.

Het parket bevestigt nu dat alleen de treinbestuurder voor de ramp verantwoordelijk kan worden gesteld, maar omdat de man in 2015 al overleden is, kan hij ook niet meer strafrechtelijk worden vervolgd.

Het gerecht wijt de vertraging in het dossier aan het bijkomend onderzoek gevraagd door de slachtoffers. "Na neerlegging van de eerste deskundigenverslagen in juli 2014 (technisch) en juni 2015 (medisch) maakte een van de procespartijen gebruik van haar recht om bijkomend onderzoek te vragen betreffende de technische aspecten van het ongeval."

De zaak komt op 13 december voor de raadkamer in Dendermonde.