Belgische stripklassieker Thorgal wordt tv-serie

De Duitse regisseur Florian Henckel von Donnersmarck, bekend van "Das Leben der Anderen", werkt aan een tv-serie rond het Belgische strippersonage Thorgal. De Duitser is al sinds zijn jeugd een grote fan van de reeks.

Thorgal is internationaal een van de meest succesrijke Belgische stripreeksen ooit. De fantasyreeks werd opgestart in 1977 door tekenaar Grzegorz Rosinski en scenarioschrijver Jean Van Hamme. Het hoofdpersonage Thorgal is een "sterrenkind" dat bij de Vikingen opgroeit. Intussen zijn er 35 albums en enkele spin-offs.

Von Donnersmarck vertelt dat hij al ruim 10 jaar probeerde om de rechten op Thorgal te verwerven. "We zijn erg verheugd dat Van Hamme, Rosinski en Le Lombard (de uitgeverij, red.) beslist hebben om hun grootste schat aan ons toe te vertrouwen. We zullen ons uiterste best doen om de kracht van de reeks over te brengen naar het scherm. De verhalen zijn echter zo goed dat het bijna moeilijker zal zijn om het fout te doen dan juist."

De Duitse regisseur, die in 2007 een Oscar won voor "Das Leben der Anderen", is een grote fan van de strips, zo blijkt. "Ik hou van Thorgal al sinds ik als tiener in Brussel woonde en samen met andere fans uren in de rij stond voor een stripwinkel als er er een nieuwe strip verscheen. Het was altijd de moeite van het wachten waard."

Het project zit nog in een vroege fase. Het is dus nog niet duidelijk wanneer de reeks zal opgenomen of uitgezonden worden. In elk geval zijn fantasyreeksen de laatste jaren bijzonder populair, denk maar aan het succes van "Game of thrones" en "Vikings".