Clinton, die zie je hier in Oklahoma niet

In de rubriek "Vlamingen in de VS" laten we Vlamingen aan het woord die in één van de staten van Amerika wonen. Zij beschrijven hoe ze de aanloop naar de presidentsverkiezingen van 8 november ervaren. Vandaag: Oklahoma.

Oklahoma! Vaak vergeten en altijd het kleine broertje van Texas geweest. Maar op zijn eigen manier heeft deze staat een schat aan cultuur en prairie. Dat het langste stuk van de "Mother of all roads: Route 66" zich in deze staat bevindt, dat weten zelfs de Amerikanen niet. Rodeo's en cowboyhoeden zijn hier dagelijkse kost, alleen het paard is ingeruild voor een grote Ford F140.

Eigenlijk zie je niet veel van de verkiezingscampagne in de straat. Het is dan ook al lang beslist welke kandidaat in deze donkerrode staat zal winnen. Clinton, die zien we hier niet.

Interessant genoeg werden de voorverkiezing in Oklahoma gewonnen door de tweede grootste kandidaten: Cruz, omdat Texas niet ver is en we hier nog in de Bible Belt wonen, en Bernie, om twee redenen: zijn sticker plakt op alle bumpers van de studenten én hij is geen vrouw.

Donald wordt voorgesteld als "the American dream pur sang"

Je mening moet je dus baseren op wat de nationale zenders tonen, maar zij brengen het nieuws vaak niet op een genuanceerde manier, want kunnen we het even hebben over Fox News? Als dit de enige zender is die je dagelijks aanzet, dan is het niet te verbazen dat je op 8 november voor Trump stemt.

Donald wordt er voorgesteld als de modale man, die het met een kleine lening van slechts 1 miljoen dollar, zelf gemaakt heeft tot real estate tycoon. "The American dream pur sang". Hij is veel geloofwaardiger dan de leugenachtige dievegge uit de politieke kringen van Washington DC.

Wil je een meer "liberal point of view", dan kan je bij CNN of MSNBC terecht, alleen staat daar "objectief" voor "evenveel zendtijd voor elke kandidaat" en soms mondt dat uit tot veel van hetzelfde. Zo spreken ze hier al maanden over de e-mails van Hillary, maar is er ook elke dag wel een nieuwe emotioneel geladen uitspraak van Donald.

In een debat tussen de presidentskandidaten zou de kijker zelf in staat moeten zijn om een objectief oordeel te vellen, maar ook hier is het afhankelijk van naar welke zender je kijkt. De winnaar is degene met de meeste ervaring of degene die de sterkste gevoelens oproept. Een Amerikaan wil zeker niet worden onderschat.

Drie soorten Republikeinen in Amerika

Het gaat niet goed met de Republikeinse kiezer in Oklahoma. Hij wil eindelijk eens stemmen op iemand met een plan en niet voor iemand die de andere kandidaat haat. Ik zie 3 soorten Republikeinen hier in Amerika.

De oude traditionele Republikein gaat al jaren naar conventies en lunches, is diep christelijk (niet katholiek) en stemt daarom op Cruz. De nieuwe Republikein stemt voor verandering en voor radicale plannen. Duidelijke en luid gesproken taal.

De derde soort Republikeinen vind je hier in Oklahoma. Het is de agrarische Republikein die nu denkt: "How the f**k did we get here?". Hij is de hardwerkende boer, voor wie grond nog macht betekent. Hij wil gewoon heel graag doorwerken om ooit ook eens dat miljoen te bezitten. Deze Republikein is niet vertegenwoordigd in deze verkiezingen. Misschien over 4 jaar...

In Amerika ben je geen socialist

Historisch valt te begrijpen hoe het systeem gegroeid is. In een land dat afgescheurd is van Europa op basis van vrijheid, politieke moed en een droom, ben je geen socialist. Een staat als Oklahoma, gelegen in het midden van het continent met weinig invloeden van buitenaf, is daar het beste voorbeeld van.

Oklahoma is geen swing state, dus we verwachten hier geen wonderen, maar het zou niet slecht zijn als ze eens zouden bewijzen dat "God bless" ook wil zeggen "People bless".