Delphine Boël reageert ironisch: "Ik kijk uit naar de familiereünie"

"Ik kijk uit naar de familiereünie", reageert Delphine Boël ironisch op de beslissing van de rechtbank dat koning Albert persoonlijk voor de rechter moet verschijnen in de zaak waarin ze hem als haar vader wil laten erkennen.

In de zaak-Boël heeft de voorzitter van de rechtbank van eerste aanleg in Brussel even over de middag een verrassende eis bekendgemaakt: ze wil dat koning Albert persoonlijk voor de rechter verschijnt op de zitting van 21 februari volgend jaar om persoonlijk vragen over zijn band met Delphine Boël te beantwoorden. Ook Sybille de Selys Longchamps en Jacques Boël moeten dan verschijnen. Die eerste is de (biologische) moeder van Delphine, die laatste haar (wettelijke) vader.

Ook voor Alain De Jonge komt het nieuws als een verrassing. Hij is de advocaat van Delphine Boël. Zelf toont ze zich echter niet onder de indruk. "Ik kijk uit naar de familiereünie", reageert ze ironisch via De Jonge. Hij was het die de moeder van Delphine het nieuws vertelde. "Zij bleef eveneens neutraal", vertelt hij aan onze redactie. "Of hij (koning Albert, red.) nu opdaagt of niet, het is altijd in ons voordeel."

"Luke, I am your father"

Boël liet zich vorige week in het Vier-programma "De slimste mens ter wereld" nog opvallen door zich te verkleden als Darth Vader. Daarbij sprak ze de iconische zin "Luke, I am your father" uit. Boël loofde de filmscène uit "Star Wars" als een van haar favoriete scènes. "Het vergt moed om toe te geven dat je iemands vader bent. Goed gedaan Darth", zei ze in een duidelijke sneer naar koning Albert.

De zitting van 21 februari 2017 zal achter gesloten deuren plaatsvinden. Boël zal het vaderschap aan de hand van foto's, brieven en persoonlijke documenten proberen aan te tonen.

Ingewikkeld gerechtelijk kluwen: hoe zat het ook alweer?

Boël probeert al enkele jaren via een gerechtelijke procedure af te dwingen dat koning Albert erkent dat hij haar echte vader is. Een eerste noodzakelijke stap daarvoor was dat het vaderschap van haar wettelijke vader Jacques Boël werd ontkend. Maar daar knelde meteen het schoentje.

In november 2014 schoof de rechtbank van eerste aanleg de zaak door naar het Grondwettelijk Hof. Dat moest oordelen over enkele cruciale vragen.

Stap 1) Zo is Delphine Boël in principe te oud om de procedure op te starten om het vaderschap van Jacques Boël aan te vechten. Normaal gezien moet dat gebeuren voor je 22e verjaardag of binnen het jaar nadat je hebt ontdekt dat je vader niet je natuurlijke vader is. Dat was bij Boël niet het geval.

Het Grondwettelijk Hof oordeelde in februari 2016 dat dat geen probleem is. Volgens het hof is het recht om te weten wie je biologische vader is zó belangrijk dat die termijn van 22 jaar eigenlijk in strijd is met het recht. Met andere woorden: Boël moet zich niet houden aan de wettelijke termijn om het vaderschap van haar wettelijke vader Jacques Boël te betwisten.

Stap 2) Het Grondwettelijk Hof moest zich ook uitspreken over een tweede vraag. Die ging over het "bezit van staat". Dat is een juridische term om duidelijk te maken dat Boël als de dochter van Jacques Boël kan worden beschouwd omdat ze lange tijd door het leven gegaan is als zijn dochter, omdat ze door hem is opgevoed en bij hem woonde.

Voor de buitenwereld stond het buiten kijf dat ze vader en dochter waren en, zo luidt de regel, in dat geval kan afstamming niet worden betwist. Het Grondwettelijk Hof moest oordelen of die regel absoluut was. Ook hier kreeg Boël gelijk. Volgens het hof is het recht om je afstamming te kennen belangrijker dan de bestaande familiebanden.