Europees Parlement heft immuniteit Jean-Marie Le Pen op

In Straatsburg heeft het Europees Parlement de opheffing van de immuniteit van Europees Parlementslid Jean-Marie Le Pen goedgekeurd. Het doet dit op vraag van het Franse gerecht dat de extreemrechtse politicus wil vervolgen voor uitspraken over de Joodse zanger Patrick Bruel.

Lid van zijn eigen partij Front National (FN) was hij al langer niet meer, nu is Le Pen ook zijn parlementaire immuniteit kwijt. Het Europees Parlement neemt hem die af na een opmerkelijke uitspraak van een tweetal jaar geleden.

In een filmpje op de website van het FN over artiesten die zich kritisch over de partij hadden uitgelaten, haalde Le Pen toen uit naar Patrick Bruel. Dat is een Franse zanger van Joodse afkomst. "On fera une fournée la prochaine fois!", zei Le Pen toen over hem.

In het Frans is dat een erg dubbelzinnige uitspraak. Letterlijk staat "fournée" voor "een lading", "een drom", "een rist" of "een baksel" dat men in een keer in een oven kan zetten. De term kan ook een oven(tje) zelf betekenen.

Zowel binnen als buiten het FN veroorzaakte de uitspraak veel ophef omdat Le Pen mogelijk allusie maakte op de crematoria van de nazi's tijden WO II. De partij haalde het bewuste filmpje offline.

Vrijbrief

Op vraag van het Franse gerecht heeft het Europees Parlement nu de weg vrijgemaakt voor een vervolging in deze zaak door Le Pen zijn immuniteit af te nemen.

Daarmee volgen de Europees Parlementsleden het advies van hun commissie in juridische zaken die had gesteld dat de uitlatingen van Le Pen niet passend zijn voor een Europees Parlementslid. Ze voegen eraan toe dat de parlementaire immuniteit geen vrijbrief is voor "laster, het aanzetten tot haat of het uitdragen van stellingen die de waardigheid van een mens aantasten".