Fabre doet jarige prinses Elisabeth "kroon van de maffigheid" cadeau

Jan Fabre, die wel eens de huiskunstenaar van het Belgische hof wordt genoemd, heeft voor de verjaardag van kroonprinses Elisabeth een standbeeld in marmer gemaakt. Ze wordt afgebeeld in vrijetijdskleding en -opmerkelijk- met een hoedje op. "Een carnavalshoed", verduidelijkt Fabre aan VRT Nieuws. "Een soort kroon van de Belgen, van de maffigheid."

Elisabeth wordt vandaag 15 jaar en dat is Jan Fabre niet ontgaan. In de Hermitage in Sint-Petersburg loopt een tentoonstelling van hem en wie goed kijkt, ontdekt een -het eerste trouwens- standbeeld van prinses Elisabeth. Het beeld maakt deel uit van de "My Queens"-reeks waarin Fabre de belangrijkste vrouwen in zijn leven centraal zet.

Het beeld in marmer, "My future queen" genaamd, toont Elisabeth in vrijetijdskleding (jeans, trui, sneakers) met een hoedje op. Het lijkt wel een feesthoedje, maar Fabre zelf ziet er een "carnavalshoed" in. "Het is een soort kroon van de Belgen, een kroon van de vitaliteit, een kroon van de maffigheid", vertelt Fabre in Sint-Petersburg. Of Elisabeth daadwerkelijk het standbeeld krijgt na de tentoonstelling, is niet geweten. De expo loopt nog tot 30 april.

Hoe viert de jarige Elisa?

De dag voor Elisabeth, "Elisa" of "Lisa" voor familie en vrienden, verloopt trouwens gewoontjes. Elisabeth gaat naar school en viert haar verjaardag 's avonds met haar ouders, broers en zus. Koningin Mathilde is momenteel op humanitaire missie in Jordanië, maar komt vanavond terug.

Speciaal voor haar verjaardag heeft het hof een foto gepubliceerd op sociale media met de tekst "Bedankt, voor de fijne verjaardagswensen!". Op de foto staat Elisabeth in een tuin. Het is een nieuwe foto van de kroonprinses die ze voor de gelegenheid zelf heeft gekozen.

Nieuwe generatie komt al even piepen

Elisabeth is de oudste van de nieuwste generatie troonopvolgers. In Nederland volgt Catharina-Amalia. Zij wordt op 7 december 13 jaar. In Spanje is Leonor, dochter van koning Felipe, kroonprinses. Zij wordt volgende maandag, op 31 oktober, 11 jaar.

In de andere monarchieën komt op termijn een man op de troon, denk maar aan prins George (Groot-Brittannië), prins Christian (Denemarken) en Monaco (prins Jacques). Uitzondering is wel de Zweedse Victoria. Zij is intussen 39 jaar.