Fransman Marcus Malte wint Femina-literatuurprijs voor "Le garçon"

De Franse schrijver Marcus Malte heeft de prestigieuze Franse literatuurprijs Femina gewonnen voor zijn roman "Le garçon". Dat melden Franse media. De Femina étranger, voor buitenlandse auteurs, gaat dit jaar naar de Libanese auteur Rabh Alameddine voor "Les vies de papier".
©Philippe MATSAS/Opale/Leemage

Malte, die intussen een tiental boeken op zijn naam heeft staan, volgt op de erelijst de Franse journalist Christophe Boltanski op. Die won de prijs vorig jaar voor zijn roman "La Cache".

Malte haalde het met 7 stemmen tegen 3. Zijn roman "Le garçon" telt ruim 500 bladzijden en volgt een jongenspersonage zonder naam aan het woelige begin van de 20e eeuw, tussen 1908 en 1938.

"Het boek is een groots epos en een prachtig verhaal die de mythe van een wild kind die in de beschaving terechtkomt, doet herleven", zo legt juryvoorzitter Mona Ozouf uit. "Het is een grootse en leerrijke roman, een allegorie wat oorlog met de mens doet."

De Prix Femina is een Franse literatuurprijs die elk jaar wordt toegekend door een jury die uitsluitend uit vrouwen bestaat. De Femina werd oorspronkelijk opgericht om een tegenwicht te bieden aan de Prix Goncourt, die steevast door mannen werd gewonnen.

Meest gelezen