Gesprekken over CETA gaan woensdag voort

De verschillende regeringen van ons land hebben meer dan zes uur bijeen gezeten om te overleggen over het Europees-Canadese handelsverdrag CETA. Na afloop van de vergadering was er nog geen overeenstemming. "We hebben goed gewerkt" klinkt het. Morgen om 8 uur wordt er voort gepraat.
Geert Bourgeois, Charles Michel en Paul Magnette.

"Er zijn nog enkele consultaties die nodig zijn", zei minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders na afloop, "maar we hebben zeer goed gewerkt en met hulp van de Commissie hebben we nu misschien een oriëntatie voor een mogelijke nieuwe bespreking met alle Europese collega's. Het is niet alleen een zaak voor de Belgische regeringen, het is ook een probleem voor ons om een nieuw gesprek te hebben met 27 partners", aldus Reynders.

"Morgen gaan we op het overlegcomité de discussie verder zetten, ook met de mensen die hier aanwezig waren, met deze tekst die moet klaargemaakt worden en waar nog heel wat punten op te lossen zijn", zei Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) na afloop.

"Het werk gaat voort", zei de Waalse minister-president Paul Magnette (PS). Tegen morgen moeten de Franstaligen nieuwe teksten voorleggen over landbouw en hun standpunten verfijnd hebben.

Top met Canada

Normaal gezien zou er overmorgen een top moeten plaatsvinden tussen Canada en Europa om het CETA-verdrag plechtig te ondertekenen. Maar door het aanslepende verzet van de Waalse regering dreigt dat in het water te vallen. Europees Parlementsvoorzitter Martin Schulz gelooft niet meer in een akkoord tegen donderdag en denkt dat het beter is om de top uit te stellen.

De hele dag werd er volop onderhandeld met de Waalse minister-president Magnette. Achter de schermen werd volop gezocht naar een oplossing op Belgisch niveau, Moeilijk punt blijft de arbitrage. Magnette blijft erbij dat hij geen privé-arbitrage wil bij mogelijke conflicten. "We denken dat de conflicten tussen multinationals en staten moeten behandeld worden door openbaren rechtbanken die het algemeen belang verdedigen", zei Magnette voor aanvang van het overleg.

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) moet voor het overleg  een afspraak met de Britse brexit-minister David Davis afzeggen. "De minister betreurt dat dat gesprek niet kan plaatsvinden, maar de annulering toont het belang van de CETA-gesprekken aan", zei de woordvoerder van Bourgeois.

"Laatste obstakels weggewerkt"

Een Europese bron meldde eerder vandaag dat de "laatste obstakels" om tot een akkoord te komen met Wallonië zijn weggewerkt. De top van donderdag zou nog te vroeg komen, maar een akkoord over CETA zou mogelijk wel binnen enkele weken kunnen worden afgerond, waarna het handelsverdrag zou kunnen worden ondertekend tegen het einde van dit jaar.

"Maar eens CETA zal ondertekend zijn, moet het nog geratificeerd worden door de nationale parlementen. En dat zal een aantal jaar in beslag nemen", klinkt het. "In de tussentijd kan CETA voor wat betreft de puur Europese aangelegenheden al in werking treden, de arbitrageprocedure ICS zit daar dan niet bij. We denken in die periode ook tot een akkoord over ICS te komen", vertelt de Europese bron aan onze redactie.