Delphine Boël is niet de enige: hoe gaan andere royals om met hun bastaardkinderen?

Delphine Boël is niet het eerste of enige "koninklijke bastaardkind" dat wil bewijzen wie haar of zijn echte vader is. Aan het Spaanse koningshuis hebben ze er ook ervaring mee. Zowel de Catalaan Albert Solà als de Vlaamse Ingrid Sartiau probeerden als het kind van koning Juan Carlos te worden erkend. In Monaco en Nederland kwam een erkenning zonder veel poespas.

De Vlaamse Ingrid Sartiau (49) en de Catalaan Albert Solà (59) claimen al langer de dochter en zoon te zijn van de Spaanse koning Juan Carlos (foto onder). Hij staat om zijn buitenechtelijke escapades bekend. Sartiau en Solà vonden elkaar op het internet en lieten een DNA-test uitvoeren. Daaruit blijkt dat hun genen voor 93 procent overeenstemmen en de kans dus erg groot is dat ze familie zijn.

Sartiau en Solà beweren dat ze het resultaat zijn van een affaire van hun moeder met de voormalige Spaanse koning. Solà werd geadopteerd en vond in zijn geboorteakte de term "chupete verde" terug. Hij raadpleegde historici en volgens hen wijst dat op een baby met koninklijk bloed.

De Spaanse koning Juan Carlos.

"Erkenning voor mij en mijn kinderen"

Sartiau is dochter van de Vlaamse Liliane Sartiau, die de Spaanse koning in 1956 leerde kennen in Frankrijk. Er volgde een weerzien in 1966 op een feest in Luxemburg. Negen maanden later werd Ingrid geboren. "Mijn moeder heeft me verteld hoe de vork aan de steel zit", zei ze daarover in een gesprek met Radio 1.

Sartiau heeft het koninklijk paleis in Madrid al verschillende keren gecontacteerd. Ze houdt vol dat ze niet uit is op een erfenis of geld. "Mij is het uitsluitend om de erkenning te doen, zowel voor mij als voor mijn kinderen. De rest doet er niet toe."

Hoe het ook anders kan: Monaco en Nederland

In Monaco heeft ook Albert (foto onderaan) twee "buitenechtelijke kinderen", hoewel de term hier eigenlijk niet van toepassing is, want de kinderen werden niet buiten een huwelijk verwekt. Albert was toen nog niet getrouwd.

Het gaat om het jongetje Alexandre (15) die de vrucht is van een kortstondige relatie met de Franse-Togolese Nicole Tossoukpe. Albert erkende zijn zoon in 2005. Een jaar later biechtte hij ook op een oudere dochter te hebben met Tamara Rotolo: de Amerikaanse Jazmin Grace (27). Ook haar erkende hij. Albert steunt zijn twee kinderen financieel en bezoekt ze, maar beiden hebben geen rechten op de troon.

Prins Albert van Monaco.

In Nederland onthulde in 2004 prins Bernhard postuum in de Volkskrant dat hij niet vier maar zes dochters heeft. Naast prinses Beatrix, Irene, Margriet en Christina werd in 1952 Alicia de Bielefeld geboren. In 1967 schonk Bernhards Franse minnares Hélène Grinda het leven aan dochter Alexia. Bernhard stond erop dat zijn twee buitenechtelijke dochters in de erfenis deelden.

Het gebeurt wel vaker dat er zulke verhalen opduiken. Zo beweert ook de Nederlandse schrijver Oscar van den Boogaard dat hij de zoon is van de Nederlandse prins Bernhard. Maar de Nederlandse Rijksvoorlichtingsdienst zei in een reactie dat daar op dit ogenblik geen enkele aanwijzing voor is. "De prins heeft openhartig gesproken over dergelijke zaken, maar heeft daarbij met geen woord gerept over een zoon." Voor Van den Boogaard hoeft een DNA-test ook niet, dus of het verhaal klopt of niet, zullen we wetenschappelijk nooit weten.

Prins Bernhard van Nederland, die in 2004 overleed.

Méér recent nog is er het verhaal van de 22-jarige Hugo Klynstra, die zich sinds vorig jaar officieel prins Hugo de Bourbon de Parme mag noemen. Zijn vader, prins Carlos, is de oudste zoon van prinses Irene, de zus van prinses Beatrix. Als 26-jarige kreeg hij een zoontje met de alleenstaande Brigitte Klynstra (we moeten er voor de volledigheid wel bij vermelden dat prins Carlos níet getrouwd was op dat moment).

Prins Carlos heeft nooit betwist dat hij de vader was, maar hij wilde geen familierechtelijke banden met zijn zoon. Maar toen Hugo 18 werd, eiste hij de familienaam van zijn vader - en de daarbijhorende adellijke titels - op. Het kwam tot een rechtszaak en de zaak werd uiteindelijk beslecht door de Raad van State en zo mag Hugo Klynstra zich sinds vorig jaar prins Hugo de Bourbon de Parme noemen. Het is niet zo dat hij nu lid is van het Koninklijk Huis De Bourbon de Parme, want daar gelden andere regels.

Meest gelezen