Is "Trump TV" het plan B van Donald Trump?

Donald Trump heeft gisteren een soort nieuwsuitzending over zichzelf live uitgezonden via zijn Facebookpagina. Zijn dit de eerste concrete stappen voor de oprichting van een eigen televisiezender? In de wandelgangen klinkt het al langer dat de Republikeinse presidentskandidaat en zijn entourage in het grootse geheim aan een nieuwe tv-carrière werken.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

De Republikeinse presidentskandidaat heeft al vaak laten verstaan dat hij niets moet hebben van de mainstream media die hem nochtans groot hebben gemaakt. "Deze verkiezingen worden gemanipuleerd door hen", herhaalt hij op iedere verkiezingsbijeenkomst. Het gaat vaak zo ver dat hij zijn aanhangers ophitst om journalisten die aanwezig zijn op die bijeenkomsten uit te jouwen.

De oplossing van Trump op die "mediamanipulatie" is zelf het heft in handen nemen. Nadat het laatste presidentieel debat al live te volgen was zijn Facebookpagina, was er gisteren een soort nieuwsuitzending op te zien. Anderhalf uur lang werd er in een studio gepraat met verschillende gasten terwijl er een nieuwsticker met Trumpnieuwtjes onderaan in beeld liep. De uitzending eindigde met de rechtstreekse uitzending van een toespraak van Trump in Tampa in Florida.

Hoewel de uitzending intussen al meer dan een miljoen keer bekeken is, was de livestream op zich volgens Amerikaanse media alvast geen al te groot succes. Slechts 40.000 kijkers zouden het rechtstreeks hebben gevolgd. De uitzending stond dan ook geprogrammeerd rond de tijd dat de meeste grote televisiezenders in de VS hun variant op Het Journaal uitzenden.

Het is niet duidelijk of dit nu een vast online programma wordt en of er nog meer programma's of zelfs een eigen zender -"Trump TV"- gepland worden. Dat laatste is nochtans een hardnekkig gerucht dat al langer de ronde doet. Zo zou de schoonzoon van Trump daarover informele gesprekken hebben gevoerd met enkele mogelijke geldschieters. Het zou het eventuele plan B zijn van de Republikein als hij de verkiezingen verliest, wat gezien de slechte peilingen een steeds grotere mogelijkheid wordt.

Zelfde doelgroep als Fox News

Het oprichten van een eigen televisiezender rond zijn persona lijkt alvast geen onmogelijke zet voor Donald Trump. Door zijn jarenlange ervaring met onder meer "The apprentice" kent hij het  klappen van de televisiezweep. Los van nog eventuele investeerders heeft hij zelf voldoende financiële middelen om een televisiezender op te richten.

"Of hij ook kijkers zal kunnen overtuigen om af te stemmen op zijn televisiezender is natuurlijk de hamvraag", zegt communicatie-expert Thomas Hollihan aan Reuters. "Als zijn kiezers ergens een leidraad zijn, dan zal de doelgroep van Trump TV veel overeenkomsten vertonen met het publiek dat nu afstemt op Fox News. Dat is een ouder, vooral mannelijk en lager opgeleid blank publiek." Die doelgroep is niet zo interessant als het over advertentie-inkomsten gaat.

"Het is natuurlijk niet denkbeeldig dat hij nog andere mediafiguren overtuigt om programma's te maken om zo de doelgroep van de zender te vergroten." Hollihan denkt onder meer aan een prominente plaats voor zijn dochter Ivanka, maar ook aan voormalige Fox-topman Roger Ailes. Hoe dan ook is het nu afwachten op wat de verkiezingen brengen.

Kwatongen beweren overigens dat dit altijd het doel van Trump is geweest: Zich met de presidentsverkiezingen zo in de kijker werken dat mediabedrijven in de rij zouden gaan staan om met hem in zee te gaan.