John Cale speelt legendarisch Velvet Underground-album nog eens live

John Cale brengt het legendarische album "The Velvet Underground and Nico" van zijn iconische groep volgend jaar nog eens integraal tot leven. Dat meldt BBC. Volgend jaar is het exact 50 jaar geleden dat de plaat met iconische bananenhoes uitkwam.

"The Velvet Underground and Nico" kwam in maart 1967 op de markt. De cover van de LP werd ontworpen door niemand minder dan Andy Warhol. De plaat sloeg bij zijn release niet meteen aan, maar is jaren later een klassieker geworden. "The Velvet Underground and Nico" wordt beschouwd als één van de meest invloedrijke rockplaten in de muziekgeschiedenis, hoewel de groep destijds nooit veel commercieel succes heeft gehad.

Cale wil die plaat een halve eeuw later opnieuw tot leven wekken op het podium. Samen met een gastband zal hij het volledig album live brengen in Liverpool, op 26 mei. Het plan is om de originele nummers alle eer aan te doen, maar wel in een opgefrist jasje. Daarbij wil Cale verschillende gastartiesten betrekken.

"We zijn nog steeds trots op onze plaat van toen. De tijd is gekomen om eens achterom te kijken vanuit een ander perspectief", laat Cale weten aan de BBC. "Ik ben er bewust lange tijd van weggebleven, maar nu verdient ons album een tweede ronde. De plaat weerspiegelt nog altijd ons toenmalig doel: rockmuziek een andere richting uit sturen."