Kankerpatiënten vragen het vaakst euthanasie

Kanker blijft de belangrijkste reden om een euthanasieaanvraag in te dienen. Dat blijkt uit het rapport van de Federale Controle- en Evaluatiecommissie Euthanasie voor het jaar 2014-2015. De euthanasie werd het vaakst thuis uitgevoerd.

In de periode 2014-2015 klokte het aantal euthanasieaanvragen af op 3.950, dat zijn er gemiddeld 165 per maand. In 2015 waren er 2.022 verzoeken. Dat is een lichte stijging tegenover het jaar daarvoor, toen er nog 1.928 aanvragen geregistreerd werden. Toch lijkt dat aantal stilaan te stagneren. Ongeveer twee procent van alle overlijdens in België gebeurt door euthanasie.

In maar liefst 67,5 procent van de gevallen lagen uitgezaaide of ongeneeslijke kankers aan de basis voor de euthanasie, gevolgd door polypathologieën of ouderdomskwalen (9,7 procent) en ziekten van het zenuwstelsel (6,9 procent). Euthanasie om psychische redenen blijft gering (3,1 procent). Sinds 2012 is dat aantal niet gestegen.

Ongeveer zes op de tien patiënten waren tussen 40 en 79 jaar oud, 36 procent was ouder dan 79. De meeste patiënten kozen ervoor om de euthanasie thuis (44 procent) of in het ziekenhuis (42 procent) te laten uitvoeren.