Kristel Verbeke na de herfstvakantie op Ketnet met reportageprogramma

Voormalig K3-zangeres Kristel Verbeke is vanaf maandag 7 november voor het eerst te zien in haar eigen televisieprogramma. Ze wordt het gezicht van "Generatie K", een magazine over hoe kinderen opkomen voor zichzelf en anderen.
© VRT - Lies Willaert

"Generatie K" brengt een mix van verborgencameraopnames, langere reportages en korte rubrieken. Het programma wil op die manier tonen hoe kinderen zelf hun rechten en morele waarden ervaren en ermee omgaan, ook als ze in het gedrang komen.

Kristel Verbeke presenteert het programma, praat met de kinderen in de reportages, en geeft tips en bedenkingen in een vlog. Om de thema’s in "Generatie K" ook bespreekbaar te maken in de klas is er een educatief pakket ontwikkeld.

Discussiëren en meeleven

"De K in Generatie K staat voor Ketnet, maar ook voor kinderen en vooral voor kinderrechten. In het programma krijgen kinderen de kans om hun verhaal te vertellen en 'hun gedacht' te zeggen", zegt Kristel Verbeke. "We hebben straffe kinderen ontmoet die, ondanks dat ze het best moeilijk hebben, er toch het beste van proberen te maken. Ik hoop dat kinderen thuis zullen meeleven en nadenken over wat zij zouden doen in die situatie".

Kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen is blij met de aanpak van het programma. "Als het over kinderrechten gaat, dan denken we vaak aan extreme situaties in verre landen. Dat is uiteraard superbelangrijk, maar we mogen ook de kinderrechten hier bij ons niet uit het oog verliezen. Daarom vind ik "Generatie K" een geweldig goed idee. Vooral ook omdat het programma de kinderen zelf laat nadenken en praten over hun rechten."

Kinderpsychiater Peter Adriaenssens moedigt ouders aan om samen met hun kinderen naar "Generatie K" te kijken. "Wat ik vooral hoop, is dat ouders doen wat Kristel in dit programma doet. Zij is niet zomaar een interviewer. Zij praat en denkt mee met de kinderen. Ook ouders zouden tijdens het programma moeten meepraten."

"Generatie K" wordt vanaf maandag 7 november 5 dagen per week uitgezonden: van maandag tot donderdag zijn er korte afleveringen van 10 minuten om 17.35 uur. Op zaterdag is er nog een aparte langere aflevering "Generatie K XL" van 25 minuten om 9.50 uur.

Een voorsmaakje van "Generatie K"