Moslima's eisen stopzetting splitsing weduwenpensioen van polygame mannen

Enkele verenigingen van moslima's hebben actiegevoerd bij het kabinet van minister van Pernsioenen Bacquelaine (MR). Ze klagen aan dat het weduwenpensioen voor weduwen van Marokkaanse mannen die met verschillende vrouwen getrouwd zijn, opgesplitst wordt en verdeeld onder die verschillende vrouwen.
apaimages
Foto archief.

"Als een Marokkaanse man hier getrouwd is én in Marokko, dan wordt het weduwnaarspensioen in twee gesplitst, dus dan krijgt de vrouw in Marokko een deel en die in België een deel", zegt Nabila Mazouz van een Vlaamse moslimavereniging.

Dat die splitsing gebeurt is hypocriet, zegt Mazouz, want polygamie is verboden in België. "Daarom zijn wij hier om te zeggen dat dat niet kan en dat er einde moet komen aan deze regeling."

Er zijn in ons land naar schatting honderden vrouwen die hun pensioen moeten delen met vrouwen in Marokko en zo in financiële problemen komen. Minister Bacqelaine belooft dat hij een oplossing zoekt.