Nederland viert een eeuw De Stijl in stijl

In zeker 18 Nederlandse steden wordt volgend jaar de vernieuwde vormgeving van een eeuw geleden herdacht. Aanleiding is de oprichting van avant-gardetijdschrift De Stijl door Theo van Doesburg 100 jaar geleden. Met onder andere Piet Mondriaan, Bart van der Leck, Gerrit Rietveld en de Belgische beeldhouwer Georges Vantongerloo vormde hij ook de gelijknamige kunstbeweging.
De gekende stijl van Piet Mondriaan

De Stijl wilde aansluiten op moderne ontwikkelingen, vooral door het gebruik van eenvoudige vormen en primaire kleuren en zwart, wit en grijs. De Stijl is met de zogenoemde Nieuwe Beelding i(neoplasticisme) nog steeds van invloed op de kunst, de architectuur en het ontwerpen van nu. Er worden in 2017 tientallen evenementen georganiseerd onder het motto "Mondriaan to Dutch Design".

Ongeveer heel Nederland doet mee: van Drachten tot Winterswijk en van Oisterwijk tot Eelde. In het themajaar speelt het Gemeentemuseum in Den Haag met zijn enorme Mondriaancollectie ook een belangrijke rol.

Ook in Utrecht en Amersfoort staat er veel op het programma, want aowel Van Doesburg als Van der Leck en Rietveld werden in Utrecht geboren en Mondriaan in Amersfoort. Er komen exposities, een fietsroute, een wandeling en een toneelstuk: "Bep, dochter van Rietveld".

Het geboortehuis van Mondriaan dat momenteel nog gerenoveerd wordt, heropent zijn deuren op 7 maart met een multimediale presentatie waarin de bezoeker wordt meegenomen in het leven en de gedachtenwereld van kunstenaar en mens Mondriaan.

In Kröller-Müller in Otterlo laten ze 400 tekeningen en 42 schilderijen van Bart van der Leck zien en pluizen ze de brieven na die hij en verzamelaarster Hélène Kröller-Müller uitwisselden. Twee kunsthistorici onderzoeken de invloed die zij had op hem.