Nederlandse zanger Eddy Christiani ("Daar bij de waterkant") overleden

De Nederlandse zanger en gitarist Eddy Christiani is overleden. Dat hebben zijn familieleden bekendgemaakt. Christiani was 98 jaar oud. In de jaren 40 en 50 scoorde hij grote hits in Nederland en Vlaanderen, zoals "Daar bij de waterkant" en "Spring maar achterop".

Christiani was een van de eerste artiesten in Europa met een elektrische gitaar. Zijn eerste gitaarsolo nam hij op in 1939, in het instrumentale nummer "The windmill".

Na de Tweede Wereldoorlog steeg zijn populariteit snel en ontwikkelde Christiani zich bij onze noorderburen, maar ook in Vlaanderen, tot een popidool. Bekende hits van Eddy Christiani uit die tijd zijn "Zonnig Madeira", "Ouwe taaie", "Kleine Greetje uit de Polder", "Spring maar achterop", "Daar bij de waterkant" en "Zeemanshart".

Zijn instrumentale hit "Wild geese" uit 1963 was eveneens een groot succes en werd in de jaren daarna geregeld gecoverd. Met het combo van Tonny Eyk was hij vanaf 1966 jarenlang te zien bij Willem Duys in het Nederlandse tv-programma "Voor de vuist weg" en van 1975 tot 1985 presenteerde hij bij de omroep TROS het radioprogramma "Gitariteiten".

In 2007, op 89-jarige leeftijd, nam Christiani afscheid van zijn publiek met een theatertournee.