Nog niets beslist over vakbondsacties tegen besparingen regering

De drie grote vakbonden zijn het nog niet eens geraakt over een gemeenschappelijk actieplan tegen de nieuwe besparingen van de federale regering. Ze hebben meer tijd nodig om te overleggen.
BELGA

Binnen het vakbondsfront is overleg gepleegd over de federale begroting. "Het sociaal verzet zal worden voortgezet, maar in welke vorm is nog niet duidelijk", zegt een woordvoerster van de socialistische vakbond.

De tijd ontbrak blijkbaar om concrete afspraken te maken over hoe de vakbonden hun verzet tegen de begroting van de regering Michel willen vorm geven. Dat wordt bevestigd bij het ACV. "Er kon maar een uur worden gesproken. We zijn er nog niet helemaal uit. De komende dagen spreken we verder af".

Als er al stakingen komen, dan zal dat wat de liberale vakbond betreft niet voor eind november kunnen, zegt ACLVB-voorzitter Mario Coppens. "Pas eind november roepen wij ons nationaal comité samen. En het is dat comité dat beslist over stakingen".

Overmorgen vindt een bijeenkomst plaats van de Groep van Tien, het topoverlegorgaan waar vakbonden en werkgevers elkaar ontmoeten. Het is voor het eerst sinds de begrotingsopmaak en sinds het mislukken van gesprekken tussen de sociale partners over flexibiliteit en de wet op de competitiviteit dat de Groep van Tien opnieuw bijeenkomt. Ook dat overleg zou maar een uurtje duren.