Ontruiming van "jungle" gaat tweede dag in

De tweede dag van de ontruiming van het vluchtelingenkamp in Calais is relatief rustig begonnen. Vandaag komt de Afghaanse gemeenschap aan de beurt. De Franse overheid zegt dat er gisteren alles samen 2.300 migranten vertrokken zijn uit het vluchtelingenkamp in Calais. Dat is ongeveer een derde van de mensen die in het kamp verbleven.

Op de eerste dag van de ontruiming is alles min of meer rustig verlopen. De 2.300 migranten zijn met 45 bussen naar verschillende opvangcentra in Frankrijk gebracht. "Gisteren waren het vooral mensen uit Soedan", legt radiojournaliste Marjan Temmerman uit. "Dat hadden de vertegenwoordigers van de gemeenschappen zo afgesproken."

"Er zijn minder mensen dan gepland weggevoerd", zegt Temmerman, die de ontruiming ter plaatse volgt. "Er waren wel veel mensen die in de loop van de dag aan de vertrekhal kwamen rondhangen, om te kijken hoe het eraan toeging. De gang van zaken stelde de meeste mensen gerust. Ze zeiden dat ze zouden terugkeren om op een bus te stappen."

Vanmorgen staan er meer mensen aan de vertrekhal aan te schuiven. "Met een koffer of een rugzak", beschrijft Marjan Temmerman. Sommigen zijn nog gehuld in een deken, want 's morgens is het nog koud." Vandaag komt de Afghaanse gemeenschap an de beurt. "Er staan nog wel enkele Soedanezen en Pakistanen tussen, maar het zijn vooral Afghanen", zegt Temmerman.

De ontruimingsoperatie verloopt relatief rustig, maar soms ook wel wat chaotisch. Vanmorgen heeft een jongen zijn been gebroken in het gewoel.

Soms verscheurende keuzes

Veel asielzoekers zijn volgens Temmerman blij dat ze uiteindelijk asiel kunnen aanvragen, al is dat in Frankrijk. "Ze hadden zo'n droom om naar Groot-Brittannië te gaan, maar begrijpen nu wel dat dit niet noodzakelijk de beste optie is."

Sommigen moeten verscheurende keuzes maken. "Mensen die echt familie in Groot-Brittannië hebben - vaak hun enige familie - en bang zijn dat ze hun kansen verspelen als ze op een bus stappen." Anderen stappen wel op een bus, maar denken er niet aan asiel aan te vragen: ze hopen na een tijdje naar Calais te kunnen terugkeren, in afwachting van een nieuwe poging om Groot-Brittannië te bereiken. "Je hebt allerlei mensen die heel verschillende keuzes kunnen maken", heeft Marjan Temmerman ervaren. 

Bij de hulpverleners ziet ze vooral opluchting dat hier een eind aan komt. "Zij hebben vaak veel mensonterende dingen gezien."