Ordediensten zijn begonnen met afbraak Jungle van Calais

In Calais zijn opruimteams begonnen met de afbraak van de "Jungle", het vluchtelingenkamp in de Noord-Franse stad. "We kunnen zeggen dat fase 2 van de ontmanteling nu echt is begonnen", zegt correspondent Frank Renout. Tente, hutten en barakken worden afgebroken, maar daarbij zijn nog geen bulldozers ingezet. De oproerpolitie was massaal aanwezig bij de afbraakwerken.
AFP or licensors

"Gisteren is begonnen met de verhuizingen van de migranten die in het kamp wonen, en vanmiddag zijn opruimteams het kamp binnengetrokken", zegt Frank Renout. "Mannen met oranje overalls en witte helmen die één voor één al die hutjes langsgaan, de plastic zeilen wegtrekken, de daken, het hout, de takken en het stof wegtrekken. De huisjes worden met de grond gelijk gemaakt."

Gisteren werden al zo'n 2000 mensen geëvacueerd. Vandaag, tijdens de tweede dag van de ontruiming, zijn bijna 1.300 migranten met bussen naar een transitcentrum gebracht. De sfeer was wat chaotischer en grimmiger dan gisteren. In het kamp zijn twee hutten in brand gestoken, vermoedelijk door actievoerders. De brand was snel onder controle. Echte incidenten zijn er echter niet gemeld. "Alles verloopt redelijk rustig", zegt Renout.

In totaal is al voor ongeveer 3.500 mensen, onder wie ook veel kinderen, een nieuw onderkomen geregeld, meldt de Franse overheid. Toch zijn er nog altijd migranten aanwezig in de "Jungle" van Calais. Sommigen zeggen nog altijd dat ze niet willen vertrekken.

Oorspronkelijk verbleven naar schatting 6.500 mensen in het vluchtelingenkamp. De ontmanteling van het kamp zou wel een tijdje kunnen duren, denkt Renout. "Het is de bedoeling dat ze vrijdag klaar zijn, maar er zit niet veel vaart in", vindt hij. De Franse overheid vreest dat de ontruimingsactie tegen het einde van de week lastiger kan worden. De migranten die ermee instemden om het kamp te verlaten, zal dan allemaal vrijwilliger vertrokken zijn. Alleen de vastberaden volhouders zullen dan nog overblijven.