Parlement Venezuela stemt voor afzettingsproces tegen president Maduro

Het Venezolaanse parlement heeft ingestemd met het opstarten van een politiek proces voor de afzetting van de socialistische president Nicolas Maduro omdat hij een loopje zou nemen met de democratie.

Venezuela lijdt al maanden onder een politieke en economische crisis, door economisch wanbeheer, een torenhoge inflatie en de val van de olieprijzen. Dat leidde tot grote tekorten aan levensmiddelen in heel het land.

De centrumrechtse oppositie, die over de meerderheid beschikt in het parlement, en de regering beschuldigen elkaar ervan daarvoor verantwoordelijk te zijn. De regering doet de stemming van het parlement dan ook af als betekeningsloos.

In tegenstelling tot Brazilië, waar president Dilma Rousseff werd afgezet door het parlement, is de kans dat Maduro afgezet wordt heel klein omdat de regering en het Hooggerechtshof zeggen dat het parlement illegaal is. Volgens het Hof zijn de beslissingen van het parlement ongeldig totdat het drie parlementsleden aan de deur zet die beschuldigd worden van het kopen van stemmen.

De regering zegt dat ze het slachtoffer is van een internationale samenzwering tegen het socialisme die geleid wordt door de VS. Ze beweert dat de slechte economische toestand het gevolg is van een economische oorlog tegen het land.