Paul Beatty wint als eerste Amerikaan de Man Booker Prize

De Amerikaanse schrijver Paul Beatty heeft de Man Booker Prize gewonnen, de belangrijkste Britse prijs voor fictie. Hij krijgt de prijs voor zijn roman "The sellout", een satire over de spanningen tussen blank en zwart in de VS. Beatty is de eerste Amerikaan die de Man Booker Prize wint.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

"The sellout" gaat over een jonge Afro-Amerikaan die in zijn wijk in Los Angeles opnieuw slavernij en raciale segregatie probeert in te voeren. Volgens juryvoorzitter Amanda Foreman bevat het boek een "woeste spitsvondigheid die doet denken aan Jonathan Swift en Mark Twain".

"Dit is een boek dat de lezer aan het kruis nagelt met vrolijke nonchalance. Maar terwijl je aan het kruis genageld wordt, word je ook geamuseerd", aldus Foreman, die het ook heeft over een "topwerk van ernstige literatuur dat gewikkeld is in een sluier van humor".

"Ik wil niet dramatisch worden en zeggen dat schrijven mijn leven heeft gered, maar schrijven heeft me wel een leven gegeven", zei Beatty in zijn speech. De trofee werd overhandigd door Camilla Parker Bowles, de hertogin van Cornwall.

Het is het derde jaar dat de Man Booker Prize opengesteld is voor schrijvers van alle nationaliteiten. Voorheen konden enkel Britten de prijs krijgen. Beatty is de eerste Amerikaan die wint. Aan de Man Booker Prize is een bedrag van 50.000 pond (56.000 euro) verbonden.