Personeel Crelan wacht gespannen op ondernemingsraad: vallen er ontslagen?

Enkele weken na de zware ontslagronde bij ING dreigt er opnieuw banenverlies in de financiële sector. Om 10 uur vanochtend staat er een bijzondere ondernemingsraad gepland bij Crelan, waarop een nieuw strategisch plan zal worden bekendgemaakt.

Gisterenavond heeft de raad van bestuur van Crelan een strategisch plan voor de komende jaren goedgekeurd. Een plan dat deze voormiddag wordt voorgelegd aan de vakbonden tijdens een bijzondere ondernemingsraad op het hoofdkantoor in Anderlecht. 

De bonden vrezen dat het nieuwe plan gepaard zal gaan met kostenbesparingen en ontslagen. "Een scenario zoals ING wordt het wellicht niet, maar het is wel duidelijk dat er banen zullen verdwijnen", zegt VRT-journalist Steven Rombaut. Zo heeft de topman van de bank enkele dagen na de zware herstructurering bij ING al aangegeven dat ook zijn bank er niet aan zal ontsnappen. 

Net als andere financiële instellingen lijdt Crelan onder de lage rente. Aangezien de bank zich concentreert op het omzetten van spaargeld in kredieten, voelt ze de gevolgen van de lage rente nog meer dan de grotere banken. Bovendien gaat het om een coöperatieve bank, waardoor het een kleine instelling is met kleine aandeelhouders. De Nationale Bank maakte zich daar in het verleden al zorgen over en opperde toen al dat het goed zou zijn om ook een meer kapitaalkrachtige partij als aandeelhouder te hebben.

Bij Crelan werken - zelfstandige kantoren en de werknemers van Europabank meegerekend - bijna 3.400 mensen. De bonden vrezen dat er vooral zal worden gesnoeid in de ruim 900 banen in de hoofdkantoren van Anderlecht en Antwerpen. 

Crelan ontstond in 2013 na de fusie van Landbouwkrediet en Centea. Crelan heeft 900.000 klanten in België.