Prado wijdt tentoonstelling aan Vlaamse barokkunstenares Clara Peeters

Vandaag is in het prestigieuze Prado-museum in Madrid de tentoonstelling "El arte de Clara Peeters" geopend. Het is de eerste keer dat het museum een afzonderlijke tentoonstelling wijdt aan een vrouwelijke kunstenares. Opvallend is dat de eer te beurt valt aan de de 17e-eeuwse Vlaamse Clara Peeters.
Een van de tentoongestelde werken in het Prado.

In het Prado zijn sinds vandaag vijftien werken te bewonderen van Peeters, die vermoedelijk leefde van 1594 tot 1658. Peeters was een van de weinige vrouwelijke kunstenaars in Europa in het begin van de 17e eeuw. De kunstenares maakte vooral naam met haar stillevens. Ze werkte in de schaduw van haar beroemde mannelijke collega's, over haar leven is weinig bekend.

Het Prado prijst haar als een "ondernemende vrouw die vocht tegen de vooroordelen die in haar tijd leefden". De kunstwerken die in het Prado worden tentoongesteld, zijn afkomstige van verschillende musea en van privécollecties. In totaal zijn er wereldwijd nog een veertigtal werken overgebleven die met zekerheid aan Clara Peeters kunnen worden toegeschreven. Het Prado is eigenaar van vier van die schilderijen.

De tentoonstelling, die in samenwerking met het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen (KMSKA) wordt georganiseerd, loopt in Madrid nog tot 19 februari 2017.