Schulz: "Canada-top over CETA beter uitstellen"

Europees Parlementsvoorzitter Martin Schulz denkt dat er deze week geen doorbraak zal komen in het dossier rond het Europees-Canadese handelsverdrag CETA. De top van komende donderdag wordt dan ook beter uitgesteld, vindt hij.
THIERRY CHARLIER

Op de top tussen de EU en Canada zou het CETA-handelsverdrag plechtig ondertekend worden, maar door het verzet van Wallonië en Brussel kan dat voorlopig niet. "Ik denk niet dat we deze week tot een oplossing komen", zei Schulz op de Duitse radio. "Dat lijkt me erg, erg moeilijk."

Volgens Schulz wordt de Europees-Canadese top van donderdag daarom het best uitgesteld. "Zo'n handelsverdrag is geen contract voor een tweedehandswagen. Het is een ongezien handelsverdrag van wereldbelang... Als je nog 14 dagen de tijd nodig hebt, is het best de top uit te stellen", aldus Schulz.

Gisteren nog was er een ander geluid te horen bij Europees president Donald Tusk. Die liet via Twitter weten nog te geloven in een oplossing tegen donderdag. Maar Parlementsvoorzitter Schulz gelooft er enkele uren later dus niet meer in.

En ook de fractievoorzitter van de Europese liberalen, Guy Verhofstadt, gelooft niet meer in een doorbraak deze week. Maar CETA is niet dood, zegt hij op Twitter. "Ik heb er vertrouwen in dat we in november een akkoord zullen vinden." Verhofstadt voegt eraan toe dat handel een exclusief Europese bevoegdheid moet blijven, waardoor een blokkering op nationaal niveau - zoals nu door de Brusselse en Waalse regering - niet mogelijk zou zijn. CETA daarentegen is een gemengd akkoord, waardoor ook de instemming van de nationale parlementen vereist is.