Verhofstadt: "Maak van CETA strikt Europees verdrag"

Het touwtrekken over CETA waar we de afgelopen weken getuige van zijn geweest, was niet nodig geweest. Dat vindt gewezen premier Guy Verhofstadt, fractieleider van de liberalen in het Europees Parlement. "Laten we van het handelsverdrag een volledig Europees verdrag maken", stelt hij voor. "Dat zal heel wat vereenvoudigen."

Verhofstadt stelt voor om het handelsverdrag een andere status te geven: niet langer een gemengd verdrag van de Europese Unie en haar lidstaten, maar een volledig Europees verdrag.

Op die manier zou het niet meer door 38 nationale en regionale parlementen moeten worden goedgekeurd. Want dat is "een compleet onrealistische procedure", vindt Verhofstadt. "Er is een institutioneel probleem in de Europese Unie en dat heet unanimiteit."

Onder druk van de lidstaten had de Commissie in juli voorgesteld om CETA te ratificeren als een "traité mixte". Wordt CETA daarentegen beschouwd als een strikt Europees verdrag, dan beslissen de ministers met gekwalificeerde meerderheid en moet enkel het Europees Parlement zijn goedkeuring geven.