VN: "Evacuaties gewonden uit Aleppo verstoord"

De Verenigde Naties hebben zowel het Syrische regime als de rebellengroepen bekritiseerd omdat ze er niet in geslaagd zijn medische evacuaties mogelijk te maken tijdens de wapenstilstand in Aleppo, die intussen afgelopen is.
archieffoto

"De evacuaties werden verstoord door verschillende factoren, zoals vertragingen bij het verlenen van de nodige vergunningen door de lokale autoriteiten", zei het VN-hoofd voor humanitaire operaties Stephen O'Brien.

Maar O'Brien kloeg ook de voorwaarden aan die gewapende groepen oplegden en het bezwaar dat de Syrische regering maakte tegen de toegang van medisch materiaal en andere middelen.

Het Russische leger kondigde voor afgelopen donderdag een wapenstilstand aan van 11 uur. Burgers, rebellenstrijders en gewonden zouden Aleppo kunnen verlaten. Er werd hen een veilige doorgang beloofd. Het bestand werd later met twee dagen verlengd. Volgens het Rode Kruis werden er echter geen burgers geëvacueerd omdat de veiligheidssituatie dat niet toeliet.

"Na drie dagen van rust, zijn de strijdende partijen het nog steeds niet eens, zijn de militaire operaties opnieuw begonnen en neemt het geweld weer toe", aldus O'Brien nog.

De Russische viceminister van Buitenlandse Zaken, Sergej Rjabkov, zei gisteren dat een nieuw staakt-het-vuren voorlopig uitgesloten is omdat de rebellengroepen zich niet aan het bestand hebben gehouden.

Meest gelezen