VN ontvangt berichten over gruweldaden door IS in Mosul

In de Iraakse stad Mosul zou IS wreedheden aanrichten tegen de burgerbevolking. De Verenigde Naties hebben berichten binnengekregen over gruweldaden. Dat de herovering van de stad nog een hele tijd kan duren, lijkt vast te staan, maar in Parijs hebben de ministers van de internationale coalitie vandaag al gepraat over de toekomst van Mosul. Ze zijn ook gestart met de voorbereiding van de bevrijding van Raqqa, liet de Amerikaanse minister van Defensie Carter verstaan.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Het offensief in Mosul is vorige week van start gegaan. Aan de operatie nemen 9.000 Iraakse strijdkrachten deel, naast Koerdische peshmerga. "Ze winnen terrein, alles gaat zoals gepland", zegt minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA), die samen met de andere ministers van Defensie van de internationale coalitie aan tafel zat in Parijs.

De internationale coalitie onder leiding van de Verenigde Staten geeft steun aan de Iraakse troepen. En dus ook ons land gaf Vandeput te verstaan op Radio 1. "Wij nemen deel aan die internationale coalitie en het zal u niet ontgaan zijn dat de internationale coalitie de laatste tien dagen voluit inzet op Mosul", zei hij.

Berichten over gruweldaden door IS

De internationale coalitie werkt nauw samen de Verenigde Naties, die op het terrein actief zijn. De Verenigde Naties ontvingen vandaag berichten over gruweldaden die terreurgroep IS rond Mosul zou uitvoeren.

In een naburig dorp zouden de lijken van 70 inwoners met duidelijke schotwonden zijn teruggevonden. In een ander dorp werden 15 mensen gedood en in een rivier gegooid, 6 anderen zouden achter een voertuig zijn gebonden en voortgesleept tot ze stierven. Ook is er sprake van 50 politieagenten die in de buurt van Mosul zouden zijn gevangengenomen en vermoord.

De Verenigde Naties vrezen dat IS de burgers van Mosul zal gebruiken als levend schild.

Internationale coalitie bereidt ook bevrijding Raqqa voor

De ministers van Defensie hebben het in Parijs niet enkel gehad over de toekomst van Mosul. Ze zijn ook gestart met de voorbereiding van de bevrijding van Raqqa, de stad in Syrië die IS tot haar hoofdstad heeft uitgeroepen. Dat heeft de Amerikaanse minister van Defensie Ashton Carter laten verstaan.

Carter deelde mee dat de Syrische operatie zal worden uitgevoerd door "bekwame en gemotiveerde lokale krachten". Een "blijvende overwinning" is namelijk alleen mogelijk wanneer die wordt bereikt door mensen die niet als buitenstaanders worden beschouwd.

De Franse president president François Hollande had voor de start van de meeting al benadrukt dat er ook over de toekomst van Raqqa moet worden gesproken. "Raqqa zal het laatste bolwerk van IS zijn als Mosul valt", stelde hij. "Alle bolwerken vormen een dreiging."