Vranckx van aan het front: "Strijd om Mosul kan nog maanden duren"

De strijd tegen terreurgroep IS in en rond de Iraakse stad Mosul verloopt erg behoedzaam en kan nog een hele tijd duren. Dat stelt VRT-journalist Rudi Vranckx vast aan het front in Noord-Irak. Een coalitie van Koerden en het Iraakse leger bestookt er IS met de steun van Amerikaanse eenheden, "en ze krijgen behoorlijk wat tegenstand".

Vranckx staat momenteel bij het dorp Batnaya, op het front in de richting van de stad Mosul. "De Koerdische peshmerga's zijn nu het dorp van twee kanten aan het binnentrekken, heel behoedzaam in gepantserde voertuigen. Ze krijgen behoorlijk wat tegenstand van meestal lichtbewapende IS-strijders", getuigt Rudi Vranckx in "De ochtend" op Radio 1. "Je ziet op enkele honderden meters de vuurmonden, de flitsen van kogels die vertrekken. Dit kan hier nog uren duren."

"Opmerkelijk: hier staan ook drie Amerikaanse gepantserde voertuigen die de hele tijd aan het coördineren zijn van achter de linies", voegt Vranckx er nog aan toe. "Ik denk dat die hier staan voor wanneer er IS-strijders gevangengenomen worden. Ze hebben liever geen pottenkijkers."

De dorpen rond Mosul zijn voornamelijk spookdorpen. Burgers zijn er niet meer, IS-strijders hebben zich ingegraven. "En dat is de grootste vrees van de coalitie. Nu rijden ze in pantsers binnen. Maar vroeg of laat moeten ze uit de voertuigen, en daar wachten de IS'ers hen op. De ambulances staan hier cynisch genoeg al klaar, met vijf op een rij. Klaar om slachtoffers op de brancard te leggen."

De vraag is nu hoe lang het nog zal duren voor de coalitie Mosul van IS kan bevrijden. "Er zijn berichten dat IS-strijders vanuit Syrië via de westelijke corridor naar Mosul aan het trekken zijn. Dat is zeer verontrustend", aldus Vranckx. "Volgens mij houdt iedereen ermee rekening dat het hier nog lang kan duren. Weken, zo niet maanden."