Vrouwen drinken bijna evenveel als mannen

De alcoholkloof tussen vrouwen en mannen wordt steeds kleiner. Dat blijkt uit een wereldwijde studie. Historisch gezien worden alcohol en de daarbijhorende problemen gezien als een mannenzaak, maar vooral jonge vrouwen doen deze tendens keren, luidt de conclusie van het onderzoek.

Het drankpatroon van maar liefst vier miljoen mensen, geboren tussen 1891 en 2001, werd geanalyseerd. Daaruit blijkt dat de huidige generatie het historische verschil tussen mannen en vrouwen steeds meer dicht. Mannen geboren aan het begin van de 20e eeuw dronken nog twee keer zoveel als vrouwen. Aan het einde van de eeuw was dat nog maar iets meer dan één keer zoveel. Vooral bij jonge vrouwen is er een opvallende trend. 

Professor Mark Petticrew van de Londense School of Hygiene and Tropical Medecine legt aan BBC uit waarom er meer alcoholgelijkheid is. "De rollen van mannen en vrouwen zijn sterk veranderd de afgelopen decennia en dit is waarschijnlijk een van de redenen voor deze trend."

Dat beaamt ook Marijs Geirnaert van het Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs: "De tijdsbesteding van vrouwen is anders dan pakweg 50 jaar geleden. Ze gaan werken, ze gaan iets drinken met collega's... Vroeger was dat helemaal apart: de mannen gingen naar het voetbal en daarna op café. Nu doet men veel meer dingen doen en bij samen dingen doen, hoort samen alcohol drinken".