Wim Opbrouck verfilmt "Het hout" van Jeroen Brouwers

De bekroonde roman "Het hout" van de Nederlandse auteur Jeroen Brouwers wordt verfilmd. Productiehuis "Koud in Alaska", van acteur Wim Opbrouck, heeft de filmrechten op het boek gekocht. Dat schrijft De Standaard en bevestigt uitgeverij Atlas via sociale media.

"Het hout" gaat over een jongensinternaat in de jaren vijftig dat door kloosterlingen wordt geleid. Er gebeuren allerlei dingen die het daglicht niet moge zien, en dus worden doodgezwegen. Brouwers won voor zijn verhaal over de wantoestanden in de Kerk vorig jaar nog de ECI Literatuurprijs. Het boek is intussen ook uitgebracht in Duitsland.

Met zijn productiehuis "Koud in Alaska" heeft Oprbouck de filmrechten gekocht. Hij zou zelf ook meewerken aan de bewerking van het scenario, in samenwerking met Brouwers. "Net als de roman moet de verfilming een beklemmende mokerslag zijn, die de kijker confronteert met de onderdrukking en het huiveringwekkend seksueel misbruik binnen de Kerk. Maar net het boek zal de film ook meer zijn dan een aanklacht alleen", zegt acteur Wim Opbrouck, die zelf grote fan is van Brouwers. "De problematiek deed ook ons land op zijn grondvesten daveren. Misschien kan fictie hier iets losmaken wat justitie niet kan."

Wanneer de opnames voor "Het hout" van start gaan, of wanneer de film in de zalen komt, is nog niet bekend. Het dossier voor de nodige fondsen moet nog worden ingediend.