"Verdeeldheid in Clinton-kamp na uitbreken e-mailzaak"

Bij de raadgevers van de Democratische presidentskandidate Hillary Clinton is verdeeldheid ontstaan na het uitbreken van de e-mailzaak. Dat blijkt uit een nieuwe reeks gehackte e-mails van Clintons campagnemanager John Podesta, die de klokkenluiderssite WikiLeaks heeft onthuld. Podesta zegt dat men niet erg communicatief geweest is en Clinton-adviseur Neera Tanden verwijt anderen uit haar entourage dat ze de feiten niet eerder hebben bekendgemaakt "omdat ze er ongezien wilden mee wegkomen".
AFP or licensors
Neera Tanden tijdens de Democratische Conventie.

De krant New York Times bracht op 2 maart 2015 uit dat Clinton als minister van Buitenlandse Zaken een privéadres gebruikt had voor haar e-mailcommunicatie. Nochtans was ze wettelijk verplicht gebruik te maken van een beveiligd overheidsaccount.

Na een onderzoek besliste de FBI om Clinton buiten vervolging te stellen, maar de affaire is de presidentskandidate wel blijven achtervolgen tijdens haar campagne.

Uit de e-mails van Podesta blijkt nu dat er kort na de onthulling verdeeldheid ontstaan is in Clintons entourage. "Wat de transparentie betreft, onze vrienden Kendall, Cheryl en Philippe zijn niet bepaald communicatief geweest over de feiten", schrijft Podesta in een e-mail aan Neera Tanden, een vertrouwelinge van Clinton.

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Die uithaal is gericht aan David Kendall, de persoonlijke advocaat van Clinton, Cheryl Mills, haar kabinetschef als minister van Buitenlandse Zaken, en Philippe Reines, haar communicatiemedewerker op het department Buitenlandse Zaken.

Tijdens dezelfde conversatie vraagt Tanden zich ook af waarom zij die feiten niet achttien maanden eerder hadden bekendgemaakt. "Ik denk dat ik het antwoord weet. Ze wilden er ongezien mee wegkomen", aldus nog Tanden.

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.