Caterpillar wil impact sluiting Gosselies "zo klein mogelijk houden"

De directie van machinebouwer Caterpillar Belgium zal er alles aan doen om de sociale impact van de aangekondigde sluiting van de fabriek in Gosselies zo klein mogelijk te houden. Dat heeft gedelegeerd bestuurder Thierry Hansen gezegd in de Kamercommissie Economie en Sociale Zaken.

Hansen herhaalde dat het bedrijf de emoties van het personeel deelt en begrijpt. Hij wees op de context van de aangekondigde sluiting, met een zwakke economische mondiale groei en krimpende perspectieven voor de meeste markten van Caterpillar. De multinational kampt al vier opeenvolgende jaren met een dalende omzet.

Dat het snoeimes opnieuw - na een eerdere herstructurering in 2013 - op de site van Gosselies terechtkwam, is volgens Hansen het gevolg van de omvang en de kostenstructuur van de fabriek. Een sluiting zou jaarlijks honderd miljoen euro aan besparingen opleveren.

De directie van Caterpillar was al twee keer uitgenodigd om tekst en uitleg te verschaffen voor de Kamer, na de aangekondigde intentie tot sluiting van de site op 2 september. Omwille van wet-Renault was dat telkens niet mogelijk, klink het.

Caterpillar kondigde op 2 september aan de productiesite in Gosselies te willen sluiten, met het verlies van 2.200 directe en enkele duizenden indirecte banen, vooral bij de onderaannemers, tot gevolg.