Colin Powell, voormalig buitenlandminister onder Bush, steunt Clinton

Colin Powell, minister van Buitenlandse Zaken onder de Republikeinse regering van president George W. Bush, wil de Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton als president.

Powell zei gisteren aan een groep zakenmensen in New York dat de Republikein Donald Trump niet geschikt is als president. Tegelijk prees hij Clinton, een van zijn opvolgers als minister van Buitenlandse Zaken.

"Hij heeft Amerika bijna elke dag op de een of andere manier beledigd", zei Powell volgens de krant Newsday. "Hij heeft latino's beledigd. Hij heeft Afro-Amerikanen beledigd. Hij heeft vrouwen beledigd. Hij heeft zijn eigen partij beledigd. Hij heeft onze bondgenoten over de hele wereld één voor één beledigd. Hij heeft onze veteranen beledigd." De voormalige minister heeft vooral bedenkingen bij de manier waarop Trump de belangrijkste Amerikaanse bondgenoten doet vervreemden van de VS.

Ook andere voormalige ministers van Buitenlandse Zaken lijken zich achter Clinton te scharen. De Democrate Madeleine Albright is een vurige voorstandster van Clinton. En de Republikeinse Condoleezza Rice riep Trump vorige maand op om zich terug te trekken uit de verkiezingen, al sprak ze daarbij niet haar expliciete steun uit voor Clinton.

Powell diende als minister in een Republikeinse regering, maar neigt de afgelopen jaren meer naar de Democratische partij. Zo steunde hij bij de twee laatste presidentsverkiezingen telkens president Barack Obama.

Henry Kissinger en George Schultz, twee andere prominente voormalige Republikeinse ministers van Buitenlandse Zaken, kondigden vorige maand aan geen enkele kandidaat te steunen. Ze zeiden zich te zullen concentreren op het bevorderen van een consensus tussen de Republikeinen en de Democraten over het buitenlands beleid.