Crelan schrapt 160 banen, naakte ontslagen "zoveel mogelijk beperken"

Crelan gaat de komende vier jaar 160 banen schrappen. Dat heeft de directie van de coöperatieve bank bevestigd op een persconferentie na een bijzondere ondernemingsraad. De CEO verwijst onder meer naar de lage rentes en belooft het aantal naakte ontslagen te beperken.

Toen de directie gisterenavond een bijzondere ondernemingsraad aankondigde, wist het personeel al hoe laat het was. De bank zou er een strategisch plan voor de komende jaren voorstellen en de bonden vreesden dat het plan gepaard zou gaan met kostenbesparingen en ontslagen. 

Een vrees die ook zou uitkomen, zo blijkt nu. Tussen nu en 2020 zullen 160 van de in totaal 810 voltijdse banen worden geschrapt, zo is medegedeeld op de bewuste ondernemingsraad. De directie benadrukt wel dat het het aantal naakte ontslagen zoveel mogelijk wil beperken. Zo zullen er de komende jaren al 88 personen met pensioen gaan. Het zijn vooral de hoofdzetels in Antwerpen en Anderlecht die zullen worden getroffen.

Lage rente

Op een persconferentie benadrukte CEO Luc Versele dat de bank nog altijd stevig in haar schoenen staat, maar dat de winstgevendheid wel onder druk staat. Hij verwijst daarvoor onder meer naar de lage rente, die nu al jaren aanhoudt. Aangezien Crelan zich concentreert op het omzetten van spaargeld in kredieten, voelt ze de gevolgen van de lage rente nog meer dan de grotere banken. Versele verwees daarnaast ook naar de bankenheffing, die volgens hem voor zijn bank nog steeds "proportioneel hoger is dan voor banken die risico's nemen".

Crelan wil daarnaast haar commerciële activiteiten in de zelfstandige kantoren versterken. Daar zouden de komende jaren 250 banen kunnen bijkomen. Bovendien wordt er 140 miljoen euro uitgetrokken voor een sociaal plan en voor de digitalisering van de bank.

Peeters vraagt uitleg

Minister van Werk en Economie Kris Peeters (CD&V) gaat in de loop van de dag tekst en uitleg vragen aan Crelan. "Het is spijtig dat er weer eens jobs verdwijnen in de bankensector."

De aankondiging van het banenverlies komt er amper enkele weken na de zware ontslagronde bij ING. Daar zullen in totaal zo'n 3.500 banen verdwijnen tegen 2021.