Elke dag 110 klachten over huiselijk geweld, bijna nooit huisverbod

Elke dag dienen 110 mensen een klacht in over huiselijk geweld. Dat schrijven Het Laatste Nieuws en De Morgen en de cijfers zijn bevestigd aan VRT Nieuws. Hoewel er vrijwel meteen een (tijdelijk) huisverbod kan worden opgelegd, gebeurt dat in de praktijk nauwelijks.
(Archieffoto)

Zo'n 40.000 mensen hebben vorig jaar een klacht ingediend over huiselijk geweld. Dat blijkt uit een antwoord van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) op parlementaire vragen van Kristien Van Vaerenbergh (N-VA) en Sabien Lahaye-Battheu (Open VLD). "Maar wat blijkt? Dat jaarlijks slechts 34 plegers van intrafamiliaal geweld een tijdelijk huis- en contactverbod krijgen opgelegd", zegt Lahaye-Battheu in de krant.

Nochtans bestaat er sinds 2012 een wet waardoor parketten vrijwel onmiddellijk iemand (tijdelijk) kunnen verbieden om naar huis te gaan, als die persoon een ernstig gevaar vormt voor de huisgenoten. De verdachte mag daarnaast ook geen contact hebben met hen. "Maar veel magistraten weten nog altijd niet dat die wet bestaat", zegt het Open VLD-Kamerlid. 

Bovendien zijn er grote regionale verschillen. "In sommige arrondissementen wordt het huisverbod af en toe toegepast, in andere nauwelijks", voegt Van Vaerenbergh eraan toe. "Daar komt nog eens bij dat een op de drie plegers dat tijdelijk huisverbod negeert. In twee op de drie gevallen werden die dossiers van overtreding geseponeerd."

De parlementsleden vragen aan minister Geens om de wet dringend meer bekendheid te geven bij de parketten in ons land. 

Meest gelezen