Gatz gaat gesprek aan over toekomst regionale zenders

Vlaams minister van Media Sven Gatz gaat de komende maanden met de regionale zenders overleggen over hoe het verder moet met de zenders. Volgens De Tijd wil de minister inzetten op meer samenwerking tussen de zenders en meer aandacht voor digitale inhoud. Het kabinet bevestigt aan deredactie.be dat er gesprekken worden gestart, maar wil nog niet dieper ingaan op de resultaten van een audit van de regionale zenders.
Reporters

De huidige subsidieovereenkomsten tussen de Vlaamse overheid en de verschillende regionale zenders in Vlaanderen loopt dit jaar af. Vlaams minister van Media Sven Gatz (Open VLD) gaat met de verschillende zenders rond de tafel zitten om te bekijken hoe ze in de toekomst gesteund kunnen worden.

De regionale zenders hebben de voorbije jaren hun inkomsten zien teruglopen tot het niveau van 2005, meldt De Tijd. De terugval van de inkomsten heeft vooral te maken met het verlies van inkomsten uit de advertentiemarkt.

Het zijn vooral de regionale zenders die niet samenwerken met een mediabedrijf of een samenwerkingsverband met andere zenders hebben die financiële problemen hebben. Het gaat om AVS, ROB TV, Ring TV en RTV.

TV Oost uit Oost-Vlaanderen, ATV uit Antwerpen en TV Limburg werken sinds 2014 samen en worden volgend jaar ondergebracht in Mediahuis. Ook de West-Vlaamse zenders WTV en Focus werken nauw samen in een bedrijf onder Roularta.

De minister van Media Sven Gatz wil dat de regionale omroepen werk maken van een strategisch plan. Dan kan de overheid met gerichte maatregelen de omroepen steunen. De jaarlijkse subsidie van 185.000 euro voor de verschillende omroepen zou worden geschrapt, maar niet voor eind volgend jaar.

VRT wil steentje bijdragen

Minister van Media Sven Gatz liet eerder dit jaar in zijn boek "Over de media heb ik niets te zeggen" al uitschijnen dat een samenwerking tussen de regionale omroepen en de openbare omroep VRT een mogelijke piste is om de regionale zenders te versterken.

De VRT meldt dat de openbare omroep een samenwerking met de reginoale zenders niet ongenegen is. "We zullen het voorstel bestuderen", meldt de VRT.

Meest gelezen