Gelekte opnames laten horen wat Theresa May echt denkt over brexit

Een maand voor het brexit-referendum heeft de Britse premier Theresa May aan zakenbankiers gezegd dat ze vreesde dat bedrijven het Verenigd Koninkrijk zouden verlaten bij een brexit. Dat blijkt uit een opname die The Guardian gepubliceerd heeft, waarin May hele andere standpunten vertolkt dan tijdens en na het referendum.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

"Ik denk dat de economische argumenten duidelijk zijn. Deel uitmaken van een handelsblok met een bevolking van 500 miljoen is belangrijk voor ons. Veel mensen investeren in het Verenigd Koninkrijk omdat het een Verenigd Koninkrijk in Europa is. Ik denk dat wanneer we niet bij Europa horen veel bedrijven zich zullen afvragen of ze zich niet beter op het Europese vasteland vestigen in plaats van in het Verenigd Koninkrijk", zei May in een toespraak voor Goldman Sachs in mei van dit jaar. De opname van die toespraak werd gelekt naar The Guardian. Tijdens de ontmoeting zei May ook dat het Verenigd Koninkrijk op het vlak van veiligheid beter af is binnen de EU.

May deed de uitspraken tijdens een besloten ontmoeting met zakenbankiers, maar ze staan wel in schril contrast met haar veel genuanceerdere uitspraken in de aanloop naar het referendum.

Die werden haar niet altijd in dank afgenomen. Zo vroeg de communicatieverantwoordelijke van de voormalige premier David Cameron zich destijds luidop af of ze misschien in het geheim voor het leave-kamp werkte. Anderen zeiden dan weer dat ze zich zo bescheiden opstelde tijdens de campagne omdat ze rekening hield met een eventuele overwinning van de Brexit-voorstanders.

Op 13 juli, drie weken na het referendum waarin voor een Brexit gestemd werd, werd Theresa May aangesteld als eerste minister.