Jaarverkoop iPhone voor het eerst gedaald

Het Amerikaanse technologiebedrijf Apple heeft in het afgelopen boekjaar, dat eind september werd afgesloten, minder iPhones verkocht dan het jaar voordien. Het is voor het eerst sinds de introductie van de smartphone in 2007 dat de jaarverkoop ervan afneemt.

Voor analisten komt de afname van de verkoop van iPhones het voorbije jaar niet als een verrassing. Zij rekenden al op een terugval voor het paradepaardje van Apple, waarvan de 6S-versie van vorig jaar qua populariteit niet kon tippen aan zijn voorganger.

In de voorgaande twee kwartalen was die neergang al zichtbaar, en de introductie van de iPhone 7 in september kwam te laat om het tij nog te kunnen keren.

In het vierde kwartaal verkocht Apple 45,5 miljoen telefoons. Dat waren er opnieuw minder dan in dezelfde periode vorig jaar, maar wel meer dan analisten verwachtten. Ook de omzetprognose van Apple voor het lopende kwartaal, waarin de belangrijke feestdagenperiode valt, is hoger dan verwacht.

In navolging van de iPhone-verkoop is ook de omzet van Apple afgelopen jaar gedaald. Dat was in vijftien jaar tijd niet meer gebeurd. De totale opbrengsten daalden met 8 procent tot ongeveer 178 miljard euro. Het vierde kwartaal van het jaar was het derde op rij waarin de omzet op jaarbasis afnam.

Apple denkt het ergste inmiddels achter de rug te hebben. Geholpen door een sterke vraag naar de iPhone 7 verwacht het technologieconcern dat de omzet in het eerste kwartaal van het nieuwe boekjaar weer toeneemt tot een bedrag van ongeveer 70 miljard euro.

De nettowinst bedroeg over het gehele boekjaar 42 miljard euro. Dat is 14 procent minder dan een jaar eerder. Topman Tim Cook kijkt, ondanks de daling van omzet en winst, terug op een "zeer succesvol financieel jaar 2016". Hij wijst onder meer op de enthousiaste ontvangst van de iPhone 7 en het nieuwste Apple-horloge.

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.