Juncker heeft "goede hoop" op Belgisch akkoord over CETA

Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker heeft "goede hoop" dat de federale regering en de deelstaten in België "in de loop van de dag een akkoord kunnen vinden" over het Europees-Canadese vrijhandelsverdrag CETA.

"Zullen we het verdrag morgen kunnen ondertekenen? Dat kunnen we nog niet zeggen, maar wat belangrijker is dan de ondertekening is dat België een akkoord vindt", zo stelde Juncker in het Europees Parlement.

Eerder had ook Europees president Donald Tusk al de hoop uitgesproken dat de Belgische zin voor compromis uiteindelijk een doorbraak mogelijk zal maken.

De federale regering en de deelstaten kwamen vanmorgen opnieuw samen om een oplossing te vinden voor het Franstalige verzet tegen de ondertekening van CETA. Zonder Belgische instemming kan de Europese Unie het handelsverdrag niet ondertekenen. De ondertekening is gepland op een Europees-Canadese top die morgen zou moeten plaatsvinden.

Het overlegcomité met de deelstaten is voor deze morgen afgelopen, en er zijn "positieve geluiden" te horen. Deze namiddag gaat het overleg voort.

Meest gelezen