Luchtvaartcateraar gaat 130 banen schrappen

De directie van luchtvaartcateraar LSG Sky Chefs Belgium heeft de intentie aangekondigd om 130 banen te schrappen. Het bedrijf werkt naar eigen zeggen namelijk al enkele jaren in een moeilijke marktomgeving. Door de toegenomen concurrentie is de vraag sterk afgenomen en dat heeft nu ook gevolgen voor het personeelsbestand. In België werken zo'n 600 mensen voor LSG Sky Chefs.

De herstructurering is nodig om de bedrijfsstructuur aan te passen aan de verwachte - lagere - activiteitsvolumes, zegt de directie in een persbericht. Het nieuwe bedrijfsmodel heeft "tot doel opnieuw winstgevende groei te realiseren en de competitiviteit van LSG Sky Chefs Belgium te beschermen". In het model is het aantal banen aangepast aan de "verwachte verdere volumedaling". Die aanpassing zou gebeuren "door middel van het collectief ontslag (wet-Renault) van 130 medewerkers".

"Ik besef uiteraard dat deze mededeling hard aankomt bij onze werknemers", zegt Operations Director Patrick Vrolix. "Als onze intentie wordt bevestigd, willen we een constructieve dialoog aangaan met onze sociale partners. We verwachten dat we de meest geschikte oplossingen kunnen vinden voor alle betrokken werknemers".

De aankondiging van LSG Sky Chefs komt niet geheel onverwacht. Sinds de Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa - van wie LSG een dochterbedrijf is - in juni een zware reorganisatie aankondigde in haar cateringtak, werd er al gevreesd dat ook België getroffen zou worden. Lufthansa liet toen weten dat het in Europa 2.400 LSG-banen wilde schrappen, waarvan 1.700 in Duitsland. In België werken ruim 600 mensen voor LSG Sky Chefs, onder wie meer dan 400 arbeiders.

Woelige periode

Eind 2013 nam LSG Sky Chefs nog het concurrerende cateringbedrijf Gate Gourmet over. Hierdoor leverde LSG maaltijden voor zowat elke vlucht op Brussels Airport. De overname liep echter niet zonder slag of stoot. In februari van 2014 legden de werknemers het werk neer omdat er in het kader van de overname moest worden ingeleverd op loon- en arbeidsvoorwaarden.

In juni van datzelfde jaar kreeg het cateringsbedrijf opnieuw te kampen met een plotse staking. Deze keer klaagden de werknemers de hoge werkdruk, de te geringe verloning en het gebrek aan organisatie in het bedrijf aan.

Ondertussen is LSG Sky Chefs Belgium ook niet meer de enige luchtvaartcateraar op Brussels Airport. Wettelijk gezien was zo'n monopolie namelijk niet toegelaten, waardoor de luchthaven op zoek moest naar een tweede leverancier. De Franse joint venture Newres Servair mocht zich uiteindelijk ook als cateraar op Brussels Airport vestigen.

LSG Sky Chefs Belgium heeft naast haar productielocatie op de luchthaven van Zaventem, ook nog een kleine afdeling in het station van Brussel-zuid, voor de catering van de Thalys.