Microsoft gaat met Surface Studio concurrentie aan met iMac

Microsoft heeft vandaag de Surface Studio voorgesteld, de eerste desktop-pc van het bedrijf. De Surface Studio, die vergelijkbaar is met de iMac van Apple, heeft een dun touchscreen van 28 inch en is in de eerste plaats gericht op designers.

Microsoft, van origine een softwarebedrijf, werpt zich steeds meer op de markt van de hardware. Na de Surface-laptops en -tablets is er nu ook een volwaardige "alles-in-één-desktop". Die werd vandaag onthuld op een grootschalig evenement in New York.

De Surface Studio heeft een verstelbare voet waarmee het scherm bijna plat op het bureau kan worden gelegd. Op het touchscreen kan je werken met een stylus-pen én de "Surface Dial", een soort draaiknop met verschillende functies. Dankzij de "True scale"-optie kunnen designs weergegeven worden op hun ware grootte.

Microsoft heeft het toestel uitgerust met een LCD-scherm van 28 inch en 13,5 miljoen pixels. Het is amper 12,5 millimeter dik, volgens het bedrijf gaat het om het dunste desktop-scherm ooit van die grootte.

De Surface Studio komt tegen de kerstvakantie op de markt, zij het eerst in een beperkte oplage. De goedkoopste versie kost in de VS 3.000 dollar (2.750 euro). 

Opvallend: morgen is er ook een evenement van Apple. Daarop zouden nieuwe MacBooks onthuld worden.

Surface Book i7

Microsoft heeft vandaag ook een nieuwe laptop voorgesteld, de Surface Book i7. Die biedt twee keer meer grafische kracht dan zijn voorganger en 30 procent meer batterijduur. Het toestel zal 2.400 dollar kosten (2.200 euro).

Grote update voor Windows 10

Tot slot heeft Microsoft meer uitleg gegeven over de volgende grote update voor Windows 10, de "Creators update". Die komt begin 2017 uit. In de update staat 3D-technologie centraal. Zo wordt het tekenprogramma Paint omgedoopt tot Paint 3D, waarmee je objecten  driedimensionaal kan tekenen en bewerken.

Windows 10 gaat ook standaard virtual reality ondersteunen. De update zal gratis zijn voor alle Windows 10-gebruikers.