Minister Alfano: "Mirakel dat er geen doden zijn gemeld"

Midden-Italië is gisteravond opgeschrikt door twee aardschokken. Doden of zwaargewonden vielen er niet, maar in bepaalde bergdorpjes is de schade wel vrij groot. "Het is een mirakel dat er nog geen doden zijn gemeld", zegt de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Angelino Alfano. Vandaag zijn er opnieuw naschokken geregistreerd.
Ook in Castelsantangelo sul Nera stortten gebouwen in

De eerste schok gebeurde rond 19.10 uur gisteravond en had een kracht van 5,4. Goed twee uur later was er beving die nog acht keer sterker was, met een kracht van 6,1. Er volgden ook nog enkele naschokken. Ook vandaag beeft de aarde nog in Midden-Italië. Rond 10.20 uur werd opnieuw een naschok geregistreerd van 4,4, om 19.20 uur was er een schok van 4,5.

De bevingen troffen vooral de regio's Perugia en Marche, maar ook in de hoofdstad Rome, zo'n 150 kilometer verder, en zelfs in Napels voelden de mensen hun huizen trillen. Op verschillende plaatsen viel de elektriciteit uit, en in de hardst getroffen regio's zijn verscheidene gebouwen tegen de vlakte gegaan.

"Het was een ongelooflijk natuurgeweld. Vele huizen zijn ingestort", vertelt de burgemeester van het zwaar getroffen dorpje Ussita in de regio Marche. "De gevel van de kerk is helemaal ingezakt. Het is verschrikkelijk." Nu het opnieuw daglicht wordt, kunnen de mensen van Ussita de schade volledig beginnen op te meten.

In de hele regio hebben enkele duizenden mensen hun woning moeten achterlaten, volgens de civiele bescherming. Veel huizen zijn onbewoonbaar verklaard. Sommige zijn ingestort, andere vertonen enorme gaten -"alsof ze met mortiergranaten zijn bestookt", zegt de Nederlandse correspondent Rop Zoutberg.

(Onderstaande foto's komen uit Ussita:) Lees verder onder de foto's.

Paniek

Volgens de laatste berichten zijn er - ondanks de materiële schade en de zwaarte van de aardschokken - geen doden of zwaargewonden te betreuren. Wel is een 73-jarige man overleden aan een hartaanval als gevolg van de bevingen. Een handvol mensen moest behandeld worden voor lichtere verwondingen of angstaanvallen. In het zwaar getroffen dorp Ussita werden twee oudere mensen bevrijd uit het puin van hun huis, maar zij bleven relatief ongedeerd.

"Uit alle informatie die ik heb, kan ik opmaken dat dit niet zo catastrofaal is gebleken als het geweest zou kunnen zijn", vat Fabrizio Curcio van de Italiaanse civiele bescherming samen. Mogelijk hebben heel wat mensen hun leven te danken aan het feit dat ze hun huizen al vóór de eerste grote schok waren ontvlucht. Er waren de hele dag lang namelijk al lichtere bevingen geweest.

"Als wordt bevestigd dat er geen dodelijke slachtoffers en zwaargewonden zijn gevallen, dan is dat gezien de kracht van de bevingen een mirakel", zei vanmorgen ook minister van Binnenlandse Zaken Angelino Alfano.

Wel brak er gisteravond op verschillende plaatsen paniek uit, en liepen mensen angstig de - door stortregens geteisterde - straten op. Afgelopen zomer werd Italië ook al getroffen door een zware aardbeving, wél met dodelijke gevolgen. Toen kwamen bijna 300 mensen om het leven in Amatrice en enkele naburige dorpen. De aardbeving en de naschokken van gisteravond zouden nog naschokken zijn van die beving van afgelopen zomer.

Oproep getuigen

Bent u momenteel in het getroffen gebied of kent u iemand die er verblijft, neem dan contact met ons op via nieuws@vrt.be.