Nog geen akkoord over CETA, maar "positieve geluiden"

De onderhandelaars van de verschillende regeringen in ons land zijn er nog niet in geslaagd om een akkoord over CETA te vinden. Het overlegcomité is nu opgeschort en gaat straks om 15 uur voort. Volgens VRT-journaliste Goedele Devroy zijn er toch positieve geluiden te horen en zal België er straks waarschijnlijk in slagen tot 1 standpunt te komen en een "go" te geven voor CETA.

Sinds acht uur vanmorgen zaten de verschillende regeringen van ons land opnieuw samen om een akkoord te zoeken over CETA. En er is wel degelijk vooruitgang geboekt, luidt het na afloop van het overleg.

Het overlegcomité is nu stopgezet. Heel wat politici worden namelijk verwacht op de begrafenis van voormalig PS-senator Lallemand. Om 15 uur komen ze opnieuw samen om een tekst af te werken die dan aan de Europese Unie bezorgd wordt.

De overeenkomst zou moeten garanderen dat er onpartijdige rechters komen in de speciale handelsrechtbank voor geschillen met bedrijven. Er wordt ook ingegaan op de eis van de Waalse regering voor garanties voor de landbouw.

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) is optimistisch dat het vanavond zal lukken. "Ik denk en hoop het toch. Ik wil in elk geval dat we dit verdrag kunnen ondertekenen in het belang van onze Vlaamse economie."