Ook Gambia verlaat Internationaal Strafhof

Gambia trekt zich terug uit het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. Dat heeft de regering van het Afrikaanse land aangekondigd. Gambia beschuldigt het orgaan ervan de oorlogsmisdaden van Westerse landen te negeren en alleen Afrikaanse misdaden te vervolgen.

Minister van Informatie, Sheriff Bojang verklaarde op de staatstelevisie: "Deze actie is gerechtvaardigd omdat het Internationaal Strafhof eigenlijk een Strafhof is voor de vervolging en vernedering van kleurlingen, in de eerste plaats Afrikanen." Sinds de oprichting van het ICC vonden 9 op de 10 strafzaken plaats in Afrika.

President Yahya Jammeh had opgeroepen om de Europese Unie voor het Strafhof te brengen voor de dood van Afrikaanse migranten op de Middellandse Zee, maar zonder resultaat. "Er zijn minstens 30 Westerse landen die misdaden tegen onafhankelijke souvereine staten begaan, maar nooit volgde een aanklacht", klonk het in een mededeling.

Het is niet de eerste keer dat Gambia een internationaal orgaan verlaat. Eerder stapte het Afrikaanse land ook al uit de Commonwealth. De beslissing van Gambia komt een aantal dagen nadat Zuid-Afrika beslist heeft om het Internationaal Strafhof in Den Haag te verlaten. Ook Burundi heeft al aangekondigd van plan te zijn het ICC te verlaten en het Keniaanse parlement denkt eraan deze voorbeelden te volgen. 

Volgens Reuters was het ICC niet meteen beschikbaar voor commentaar.